Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στα θέμα εξωτερική πολιτικής. «Η επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας μας ΙΧ εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να διευκρινίσει άμεσα στον ελληνικό λαό τους λόγους για οποίους όχι μόνο δεν προωθεί μια συγκροτημένη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, αλλά τηρεί στάση υποβάθμισης και αφωνίας απέναντι στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, επαναπαυόμενη στο “θετικό κλίμα” της Διακήρυξης των Αθηνών» τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η κυβέρνηση αποδέχεται την πάγια τουρκική προσπάθεια περί “πολιτικής επίλυσης διαφορών”. Δηλαδή, «επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (…) από τις συζητήσεις των δύο χωρών, είτε υπό την εποπτεία κάποιου Οργανισμού, είτε κάποιας ισχυρής χώρας, είτε της Ε.Ε, αντί για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Αν δεν το διαψεύσει άμεσα η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για μια εθνικά επιζήμια στρατηγική αλλαγής των πάγιων θέσεων της χώρας, που απεμπολεί τα εθνικά συμφέροντα».

Σχόλιο έκανε και το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:

«Την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί από τη μια να εμφανίσει μια εικονική πραγματικότητα που προσβάλει τη νοημοσύνη του λαού κι από την άλλη να εξωραΐσει την πολιτική της φοροληστείας, της καθήλωσης των μισθών στα προ 15ετιας επίπεδα, του εξαναγκασμού των συνταξιούχων να εργάζονται και μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Οι δε “σωτήριες” επενδύσεις δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, όπου επιχειρείται να ολοκληρωθεί το έγκλημα με την απόλυση όλων των εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και έχει τη σφραγίδα της ΕΕ της εκμετάλλευσης, των ματωμένων πλεονασμάτων και των πολεμικών δαπανών, όπως ουσιαστικά παραδέχτηκε και ο κύριος Μητσοτάκης, απάντηση δεν μπορούν να δώσουν τα κόμματα που έχουν ως “σημαία” την “ευρωπαϊκή κανονικότητα”.

Μόνη λύση είναι η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, για κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Αυτό περνά μέσα από την αποδυνάμωση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των άλλων κομμάτων της ΕΕ και τη μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ».

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα παραδέχθηκε ότι είναι ο πρωθυπουργός της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα παραδέχθηκε ότι είναι ο πρωθυπουργός της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται αλλά ο κ. Μητσοτάκης τούς λέει ότι είναι καλά γιατί “παίρνουν και μαύρα”. Μόνη λύση η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού και η καθολική εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να ζητούν καλύτερους μισθούς, τους καλούμε να το πουν και στην κάλπη. Να δώσουν φωνή στο δίκιο τους», τονίζει η Νέα Αριστερά.