Για φαινόμενα «οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας, ακόμη και λογοκλοπής», που παρατηρούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος.

Ο Κάρολος Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα, έναν τομέα, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί προτεραιότητα και του πρωθυπουργού, ενώ ρώτησε και για το «συγκρουσιακό», όπως το χαρακτήρισε, κλίμα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Ιω. Πανάρετος εξήγησε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής διεθνών προδιαγραφών στα πανεπιστήμια και στον τομέα της έρευνας, ενώ τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια βρίσκει υποστηρικτές, αλλά και αντιθέσεις, «διότι υπάρχουν, δυστυχώς, φαινόμενα οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας και λογοκλοπής, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «μια προσπάθεια που γίνεται για καθολική εντύπωση απαξίωσης είναι λανθασμένη, γιατί αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές και να περιθωριοποιήσουμε τις αρνητικές».

Πρόσθεσε δε ότι «ο ελληνικός λαός κι ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνουν για να έχουμε δωρεάν παιδεία και για να υποστηρίζουμε την έρευνα κι εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι διαθέσιμοι πόροι, που έχουν γίνει τώρα λιγότεροι, να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».