Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σχετικά με καταγγελίες που συνδέονται με τα παράγωγα (swaps) 2000-2001. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες με απόφασή του έδωσε το … πράσινο φως για να σταλεί η σχετική δικογραφία (η μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί, η οποία στρεφόταν κατά του τραπεζικού ομίλου της Goldman Sachs) στη Βουλή, τα μέλη της οποίας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών μελών ή πρώην μελών των κυβερνήσεων.

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία Αυστριακού δικαστή- κάνοντας λόγο για «καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις» από την κυβέρνηση Σημίτη. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένη Ράικου μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και μόλις στον «ποινικό ορίζοντα» προέκυψε το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, αμελλητί -κατά το νόμο, διαβίβασε τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο και ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με τη σειρά του στη Βουλή.

Όπως έλεγαν νομικοί, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της υπόθεσης αυτής, εάν τυχόν υπάρξουν αδικήματα, από νομικής άποψης έχουν παραγραφεί αμετάκλητα.