Τα Χριστούγεννα του 2015 θα ανοίξει και πάλι της πύλες για το κοινό, εκσυγχρονισμένη και μεγεθυμένη, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας. Η τελευταία ξενάγηση στην αποχαιρετιστήρια έκθεση με τα δώρα των Ελλήνων ζωγράφων προς την Πινακοθήκη, θα γίνει την Παρασκευή, 1η Μαρτίου.

Μετά, εντός του προσεχούς μηνός, θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος , το οποίο θα αποκτήσει άλλα 11.040 τ.μ., συνολικά δηλαδή θα εκτείνεται σε 20.760 τ.μ.

Επίσης θα αλλάξει και η όψη και η λειτουργικότητα της Πινακοθήκης: Με γυάλινη πρόσοψη κι έναν επιπλέον όροφο στο πίσω κτίριο, ράμπες επικοινωνίας του ενός ορόφου με τον άλλον, διπλάσιους χώρους για τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, αμφιθέατρο 450 θέσεων, άνετες αποθήκες, μεγάλα υπόγεια – ορατά από το εξωτερικό περιβάλλον, για να φιλοξενούν εκθέσεις -, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, καφέ-εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη τον Λυκαβηττό και τη νότια Αθήνα, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, εκσυγχρονίζεται και μπαίνει με διαφορετικό αέρα αισθητικής και μουσειακής αντίληψης, στον 21ο αιώνα.

Το κόστος του έργου επέκτασης της Πινακοθήκης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 32 εκατ. ευρώ, καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, και το υπόλοιπο ποσό των 13 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Η εκπόνηση της προμελέτης, αποπληρώθηκε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

Την παρουσίαση του έργου, έκαναν οι μελετητές του έργου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη και της διευθύντριας της Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Σύμφωνα με τα σχέδια, στο τριώροφο υφιστάμενο κτίριο, με είσοδο από την οδό Μιχαλακοπούλου, όπου βρίσκονται οι μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, θα προστεθεί ένας τέταρτος όροφος, και όλη η όψη θα καλυφθεί από γυάλινο παραπέτασμα, που θα συμβάλει στη βελτίωση του φωτισμού και στην αναβάθμιση του κτιρίου.

Ο επισκέπτης θα ανεβαίνει τις ράμπες επικοινωνίας από τον έναν όροφο στον άλλο και θα έχει την δυνατότητα να βλέπει το εξωτερικό περιβάλλον και αντίστροφα. Στο δώμα του νέου κτιρίου, θα λειτουργεί με ανεξάρτητη είσοδο που θα διασφαλίζει την επί 24ωρου λειτουργία του, το καφε- εστιατόριο, που αποσκοπεί στο να αποφέρει έσοδα στην Πινακοθήκη.

Το μπροστινό κτίριο θα διατηρήσει το κέλυφός του, όμως ο χώρος της εισόδου του με το εκδοτήριο, το πωλητήριο και το βεστιάριο, θα διπλασιαστεί και θα αποκατασταθούν τα στατικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια. Δίπλα από το μπροστινό κτίριο ένα κάθετο, γυάλινο κλιμακοστάσιο, θα διευκολύνει την κυκλοφορία στο κτιριακό συγκρότημα.

Με λίγα λόγια, «θα γίνουν όσα έλειπαν», είπε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, ευχαριστώντας δημόσια, καταρχήν, τους έξι εκατομμύρια επισκέπτες που επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη τα τελευταία 20 χρόνια. «Από αυτούς μόλις το 5% ήταν ξένοι τουρίστες», διευκρίνισε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Η Πινακοθήκη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό μοντέρνο έργο των μέσων της δεκαετίας του ‘60, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Ν. Μουτσόπουλο, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρο, θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το 1974.

Τον Μάιο του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς, τότε υπουργός Πολιτισμού, αποδέχθηκε την μελέτη της επέκτασης της Πινακοθήκης. Τον Νοέμβριο του 2012 το έργο δημοπρατήθηκε και τον Απρίλιο του 2012 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Εν όψει των κατασκευαστικών εργασιών, τώρα, οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης, θα συσκευαστούν, θα μεταφερθούν και θα φυλαχτούν σε αποθήκες υψηλής ασφάλειας της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής και στη Γλυπτοθήκη, στο Γουδί.

Εκεί, στη Γλυπτοθήκη, μια επιλογή από τα 120 καλύτερα έργα των συλλογών της Πινακοθήκης θα εκτίθενται σε εναλλασσόμενες εκθέσεις.

Στόχος επίσης είναι να διοργανώνονται θεματικές εκθέσεις που θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα (όπου υπάρχει υποδομή) και στο εξωτερικό. «Είναι παντελώς άγνωστη η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική στο εξωτερικό πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι ξένοι ξέρουν μόνο την αρχαία και βυζαντινή τέχνη», είπε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Επιδίωξη της Πολιτείας είναι «να αγωνιστούμε , εφόσον δεν επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο στη δύσκολη συγκυρία, να προβάλλουμε την τέχνη μας στο εξωτερικό. Να έρθουν σε επαφή οι ξένοι με τα αριστουργήματα του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο Κ. Τζαβάρας, τονίζοντας με τη ευκαιρία του έργου επέκτασης της Πινακοθήκης, τα θετικά αποτελέσματα «της αρμονικής συνεργασίας εθνικών, κοινοτικών και ιδιωτικών συνεισφορών».

Τέλος, εκτός από τα έργα επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, στα τέλη Μαρτίου «θα είναι επιτέλους έτοιμο και το δεύτερο μεγάλο έργο της Πινακοθήκης, το Μουσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα», δήλωσε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.

Υπενθυμίζεται ότι το εργαστήρι και τα έργα του Έλληνα γλύπτη, περιήλθαν στην Εθνική Πινακοθήκη έπειτα από δωρεά του Ιδρύματος Χρήστου και Σούλης Καπράλου.