Σημαντικές και σπάνιες πληροφορίες για το πολιτισμικό σύμβολο της Λάρισας, το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης, έγιναν γνωστές σε δημοσιογράφους, στους οποίους άνοιξε τις πύλες του στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης του σπουδαίου Γάλλου ιστορικού Μπρούνο Ελλύ από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας.

Την περιγραφή της ιστορικότητας του θεάτρου και της πορείας των εργασιών του, έκανε ο συνταξιούχος πλέον αρχαιολόγος, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για τις ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο και ο άνθρωπος – «ψυχή» των εργασιών κ. Αθανάσιος Τζιαφάλιας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζιαφάλια, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται σε πέντε χρόνια, εφόσον βέβαια είναι απρόσκοπτη η χρηματοδότηση του έργου, κάτι που θεωρείται επισφαλές στις μέρες μας. Το συνολικό ποσό που χρειάζεται υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, που αφορά στην είσοδο του Θεάτρου από την πλευρά της οδού Φιλελλήνων, απαιτούνται 8 εκ. ευρώ.

Το σημαντικότερο έργο αφορά στην αναστήλωση των κερκίδων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τζαφάλια, το Θέατρο είναι πλήρως αναστηλώσιμο, καθώς το 65% των μαρμάρων υπάρχει ήδη και το υπόλοιπο 35% θα προστεθεί με μάρμαρο από το Καστέλλι Αγιάς.

Ο κ. Τζιαφάλιας, σύμφωνα με το thessalianews.gr, θέλησε να κάνει γνωστή στους καοτίκους της περιοχής για ακόμα μια φορά την ιστορική αξία του Αρχαίου Θεάτρου, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδος, ικανό να συγκριθεί μ’ αυτό της Επιδαύρου, με το οποίο είχε σχεδόν ισάριθμη χωρητικότητα (12.000 θεατές).

Η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Στους πρώτους αιώνες λειτουργίας του, εκτός από χώρος για θεατρικές παραστάσεις, χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου της περιοχής, του «Κοινού των Θεσσαλών».

Η σκηνή του θεάτρου της Λάρισας είναι σήμερα η καλύτερα διατηρούμενη από τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, ενώ σημαντικές απαντήσεις για την ιστορία της περιοχής θα δώσουν οι επιγραφές, που βρίσκονται στα μάρμαρα του Θεάτρου.