Προσωπικότητες της επιστήμης, του πολιτισμού και της ορθοδοξίας τίμησε απόψε σε εκδήλωσή του στην Αθήνα, το Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου του Τέξας, Δημήτρης Νανόπουλος, ο συνθέτης, Τάκης Βουγιουκλάκης, ο γλύπτης, Γιώργος Καλακαλλάς και η ζωγράφος, Γιούλη Φαρατζή-Ρήττα έλαβαν το «Χρυσούν Στέφανον» απο τον πρόεδρο του Κέντρου, Σταύρο Πανουσόπουλο, και τον επιστημονικό επόπτη του Κέντρου, καθηγητή του ΑΠΘ, Αθανάσιο Αγγελόπουλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα προσφέρει ένα οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού, προκειμένου να χτίσει τις εγκαταστάσεις του.

«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, ίσως τη δυσκολότερη στα 180 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821. Έχουμε αποδείξει όμως ότι έχουμε επιζήσει και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε», παρατήρησε ο διακεκριμένος επιστήμονας Δημήτρης Νανόπουλος.

«Σε όλη τη ζωή και την πορεία μου δεν ήθελα παρά να είμαι Έλληνας νιώθοντας και αναπνέοντας ό,τι η Ελλάδα παγκοσμίως και διαχρονικά εκφράζει», υπογράμμισε ο γλύπτης Γιώργος Καλακαλλάς.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης στιγμιότυπα από το έργο του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού, που μετρά 16 χρόνια, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδόσεις, αποστολές σε ελληνικές κοινότητες και εκδηλώσεις.

Τη βραδιά επένδυσε μουσικά ο ερμηνευτής Πέτρος Γαϊτανος.