Από τις πιο απλές μέχρι τις πιο περίεργες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα παρατσούκλια των 32 ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Εσείς αλήθεια πόσα από αυτά γνωρίζετε;

1ος όμιλος

1. Βραζιλία
«Pentacampeões» πεντάκις πρωταθλητές, «Verde-Amarela», πράσινο-κίτρινο, «Auriverdes» χρυσό-πράσινο, «Canarinhos» μικρά καναρίνια -όλα τα προηγούμενα από τα εθνικά χρώματα-, «Samba Kings», οι βασιλιάδες της σάμπας από τον διάσημο χορό της χώρας, «Selecaο» επακριβώς η ερμηνεία του επιλογή, κοινώς εθνική.

2. Κροατία
«Vatreni» οι φλογεροί, οι φλόγες, «Bilic’ s boys» τα παιδιά του Μπίλιτς επί εποχής εθνικού εκλέκτορα Σλάβεν Μπίλιτς.

3. Μεξικό
«El Tri», «El Tricolor» από τα τρία χρώματα -κόκκινο, λευκό, πράσινο- στη σημαία της χώρας.

4. Καμερούν
«Indomitable Lions» τα αδάμαστα λιοντάρια, το λιοντάρι είναι ο παροιμιώδης βασιλιάς της ζούγκλας σε πολλά αφρικανικά παραμύθια. Βόρειο Καμερούν τώρα και Βόρειο Νιγηρία μοιράζονται το πρότζεκτ για την προστασία των λιονταριών στην περιοχή Bénoué-Gumti.

2ος όμιλος

5. Ισπανία
«La Furia Roja» η κόκκινη οργή, από το χρώμα της φανέλας που συμβολίζει το πάθος και την ενέργεια, κέρδισαν αυτό το παρατσούκλι το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας οπότε κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο διαδίδοντας το τίκι-τάκα στυλ παιχνιδιού τους, «La Seleccione» η εθνική.

6. Ολλανδία
«Oranje», πορτοκαλί καθώς η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας ανήκε στον Οίκο Huis van Oranje-Nassau, το χρώμα (και η στολή) του οποίου ήταν το πορτοκαλί, μερικές φορές τώρα αποκαλείται και «Clockwork Orange» κουρδιστό πορτοκάλι κάνοντας επίκληση στο φιλμ του Κιούμπρικ, κυρίως όμως στο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με την κατοχή της μπάλας και την ακρίβεια σαν ρολογιού στις πάσες.

7. Χιλή
«La Roja» η κόκκινη, από το χρώμα της φανέλας, «El Equipo de Todos» η ομάδα όλων, από το επιθετικό στυλ παιχνιδιού της που αρέσει σε όλους τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου.

8. Αυστραλία
«Socceroos» παιχνίδι με τις λέξεις Soccer + Kangaroos, το διάσημο ζώο της χώρας δηλαδή Socceroos. Τα πνευματικά δικαιώματα φέρεται να ανήκουν σε δημοσιογράφο.

3ος όμιλος

9. Κολομβία
«Los Cafeteros» καλλιεργητές καφέ, από το πιο εξαγώγιμο προϊόν τους.

10. Ελλάδα
«Εθνική», «γαλανόλευκη», «το πειρατικό» το τελευταίο βγήκε ασφαλώς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 2004 και η έμπνευση ήταν από ένα καράβι που εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

11. Ακτή Ελεφαντοστού
«Les Elephants» οι ελέφαντες όπως και η ίδια η χώρα το παρατσούκλι βγήκε από τα τεράστια θηλαστικά, το ελεφαντόδοντο των οποίων είναι κερδοφόρο εμπόριο για τους κατοίκους.

12. Ιαπωνία
«Blue Samurai» οι μπλε σαμουράι, μπλε από το χρώμα της φανέλας και Σαμουράι προς τιμή των Ιαπώνων πολεμιστών. Το μπλε τώρα σύμφωνα με τον θρύλο έγινε το επίσημο χρώμα της εθνικής Ιαπωνίας για λόγους προληπτικούς. Φορέθηκε στην πρώτη μεγάλη εμφάνιση της ομάδας σε διεθνή διοργάνωση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, και ο σύλλογος κέρδισε τη Σουηδία 3-2.

4ος όμιλος

13. Ουρουγουάη
«Celeste» γαλάζια από το χρώμα της φανέλας, το οποίο πρωτοφορέθηκε πριν από 103 χρόνια προς τιμή της Ρίβερ Πλέιτ. Το δεύτερο όχι τόσο γνωστό παρατσούκλι είναι το «Los Charrúas» από τον ομώνυμο λαό νομάδων στη χώρα. Μετά την άφιξη των ευρωπαϊκών εποίκων σταδιακά σκοτώθηκαν ή ενσωματώθηκαν στις επικρατούσες αποικιακές κουλτούρες.

14. Κόστα Ρίκα
«Los Ticos» έτσι αποκαλούνται στην καθομιλουμένη οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα, οι Κοσταρικανοί δηλαδή, «La Sele» η εθνική.

15. Αγγλία
«The Three Lions» τρία λιοντάρια, τα οποία υπάρχουν και στο εθνόσημο και στο έμβλημα της Αγγλίας, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

16. Ιταλία
«Azzurri» μπλε «squadra azzurra» μπλε ομάδα από το χρώμα της φανέλας. Οι ρίζες του χρώματος πηγαίνουν στον 19ο αιώνα όταν ο Vittorio Emanuele II, ο οποίος προσπάθησε να ενοποιήσει την κατακερματισμένη χερσόνησο, έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ιταλίας το 1861. Ο νέος κυβερνήτης ήταν μέλος του Οίκου της Σαβοΐας, το επίσημο χρώμα του οποίου ήταν το μπλε.

5ος όμιλος

17. Ελβετία
«Schweizer Nati» «La Nati» η εθνική ομάδα.

18. Εκουαδόρ
«El Tricolore», «El Tri» από τα τρία χρώματα στη σημαία, κίτρινο-μπλε-κόκκινο, «Amarillos» κίτρινοι.

19. Γαλλία
«Les Bleus» οι μπλε, το χρώμα της φανέλας.

20. Ονδούρα
«Los Catrachos» με αυτό το όνομα αποκαλούν οι άλλες Νότιο-Αμερικανικές χώρες τους κατοίκους της Ονδούρας προ τιμή του στρατηγού Florencio Xatruch, ο οποίος οδήγησε το στρατό της Ονδούρας ενάντια στον πρόεδρο της Νικαράγουας και γεννημένο στην Αμερική Γουίλιαμ Γουόκερ το 1856, «La Bicolor» η διχρωματική, «La H» από το πρώτο γράμμα της χώρας Honduras.

6ος όμιλος

21. Αργεντινή
«L’ Albiceleste» η γαλανόλευκη από τα χρώματα στην εμφάνιση και τη σημαία της Αργεντινής

22. Βοσνία-Ερζεγοβίνη
«Zmajevi» δράκοι, ο διεθνής Τύπος τους αποκαλεί έτσι, «Zlatni Ljiljani» χρυσά κρίνα είναι το αγαπημένο τους παρατσούκλι από το φυτό που ευδοκιμεί στη χώρα και κοσμεί το έμβλημά της.

23. Ιράν
«Team Melli» εθνική ομάδα, επίσης Αστέρια της Περσίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, Λιοντάρια του Ιράν και Πρίγκιπες της Περσίας από το 2011 και το Ασιατικό Κύπελλο.

24. Νιγηρία
«The Super Eagles» σούπερ αετοί καθώς το έμβλημα της ομοσπονδίας δείχνει έναν αετό πάνω σε μία ποδοσφαιρική μπάλα, παλιότερα ονομάζονταν κόκκινοι διάβολοι και μετά πράσινοι αετοί – από το χρώμα της φανέλας και της σημαίας, ψευδώνυμο μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας. Το σούπερ αντικατέστησε το πράσινοι μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Εθνών το 1994.

7ος όμιλος

25. Γερμανία
«Die Mannschaft», «Nationalmannschaft» εθνική ομάδα.

26. Πορτογαλία
«Selecção das Quinas» η ομάδα των πέντε, αναφέρεται στις πέντε ασπίδες που ξεχωρίζουν στο εθνόσημο και την Πορτογαλική σημαία. Εκπροσωπούν τα πέντε βασίλεια που κατακτήθηκαν από τον βασιλιά Αλφόνσο Ενρίκο ή Αλφόνσος Α΄ της Πορτογαλίας, «Os Navegadores» οι θαλασσοπόροι.

27. Γκάνα
«Black Stars» μαύρα αστέρια, από το αστέρι που κοσμεί στο μέσο της σημαίας της χώρας. Το αστέρι υιοθετήθηκε ως εθνικό σύμβολο από τον πρώτο μετά την ανεξαρτησία ηγέτη της Γκάνας Kwame Nkrumah, ως τιμή στην ναυτιλιακή εταιρεία του Μάρκους Γκάρβι, την επονομαζόμενη Black Star Line.

28. Η.Π.Α
«The Yanks» οι γιάνκηδες από την ομάδα των Γιάνκις, αστερόεσσα από την σημαία.

8ος όμιλος

29. Βέλγιο
«Red Devils» «Rote Teufel» (γερμανικά) «Rode Duivels» (Ολλανδικά) «Diables Rouges» (Γαλλικά) κόκκινοι διάβολοι. Το παρατσούκλι χρησιμοποιήθηκε πρωταρχικά από έναν δημοσιογράφο ύστερα από μια σειρά νικών της εθνικής το 1906 απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία. Το κόκκινο τώρα έχει εξέχουσα θέση στη φανέλα του Βελγίου.

30. Αλγερία
«Les Fennecs» οι αλεπούδες της ερήμου. Πάνω από το 80% του εδάφους της Αλγερίας είναι έρημος. Fennecs το αραβικό όνομα για τις μικρές νυχτερινές αλεπούδες που βρίσκονται στη Βόρειο Αφρική.

31. Ρωσία
«Sbornaya» εθνική ομάδα.

32. Νότιος Κορέα
«The Taeguk Warriors» Οι Πολεμιστές του Ταεγκούκ, Ταεγκούκ είναι το σύμβολο ισορροπίας (γιν και γιανγκ) που βρίσκεται στο κέντρο της κορεατικής σημαίας, «The Reds» οι κόκκινοι από το χρώμα της φανέλας.

Περισσότερα θέματα για το ποδόσφαιρο αλλά και τους οπαδούς στο tifosi.gr