Με τα συμβόλαια της νέας περιόδου υπογεγραμμένα από καιρό, είναι λογικό τα ερωτηματικά γύρω από το ποιος θα κάθεται σε ποια σέλα, να είναι ελάχιστα.

Η FIM έδωσε στη δημοσιότητα μία προσωρινή λίστα με τις ομάδες και τους αναβάτες τους. Περιλαμβάνει 11 μοτοσυκλέτες στην κατηγορία «Factory» δηλαδή στα εργοστασιακά «Πρωτότυπα» –οι οποίες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν ως και 5 κινητήρες στη διάρκεια της σαιζόν και το πολύ 20 λίτρα καυσίμου ανά αγώνα. Σε αντάλλαγμα, έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν έχοντας το «εργοστασιακό» προγραμματισμό περασμένο στην ενιαία CPU της Magnetti Marelli.

Ύστερα ακολουθεί η «πλέμπα», η κατηγορία «Open».Οι 13 μοτοσυκλέτες που έχουν δηλωθεί σε αυτήν θα φορούν την ενιαία CPU της Magneti Marelli ίδια με των Factory, όμως θα έχει περασμένο το «ενιαίο» πρόγραμμα της Dorna.

Είναι σαφώς λιγότερο πολύπλοκο, ελέγχει σαφώς λιγότερο αποτελεσματικά τη λειτουργία του κινητήρα και της τροφοδοσίας, όμως σε αντάλλαγμα κάθε μοτοσυκλέτα Open θα μπορεί να χρησιμοποιεί 12 κινητήρες ανά σαιζόν και 24 λίτρα καυσίμου σε κάθε αγώνα.

Αρκεί το παραπανίσιο καύσιμο και το παραπανίσιο «ζόρισμα» των κινητήρων -αφού υπάρχουν περιθώρια για μείωση της αξιοπιστίας-, για να ισοσταθμιστεί η υπεροχή που προσφέρει το εργοστασιακό λογισμικό; Όχι, πιστεύουν οι περισσότεροι, αν και σε κάποια κλειστά σιρκουί θα δούμε κάποιες «Open» αρκετά κοντά στις «Factory», να ανταγωνίζονται τις δορυφορικές ομάδες.

Ως προς τους πραγματικούς διεκδικητές τίτλου, η σαιζόν 2014 θα βαδίσει στα χνάρια του 2013. Μπροστά θα εξελιχτεί πάλι μια τριπλή μονομαχία μεταξύ Marc Marquez, Dani Pedrosa και Jorge Lorenzo, οι οποίοι θα κυριαρχήσουν και στα βάθρα.

Ο πρωταθλητής Marquez φαίνεται να διατηρεί το νούμερο «93» αντί του «1» –κάτι που μπορεί να αλλάξει πάντως, αν πιέσει πολύ η Honda που θέλει πάνω στις μοτοσυκλέτες της τον αριθμό της πρωταθλήτριας.

Τα ερωτηματικά; Πρώτον, αν θα μπορέσει ο Rossi να ανταγωνιστεί τους 3 πρώτους Ισπανούς. Εξαρτάται σε κάποιον βαθμό από τη χημεία του με τον νέο αρχιμηχανικό του, τον Silvano Galbusera. Εξαρτάται όμως και από το αν θα βελτιώσει η Yamaha τη σταθερότητα της Μ1 στα φρένα, κι αν θα αποδίδουν το ίδιο οι κινητήρες της με 20 λίτρα καυσίμου.

Εξαρτάται όμως και από τον ίδιο τον Rossi. Αν δεν καταφέρει να «συχνάσει» στο βάθρο το 2014 θα είναι, όπως φαίνεται «πίσω» και από δικές του δηλώσεις, η τελευταία του χρονιά στα MotoGP, παρά την διαβεβαίωση για την διετή παράταση της αγωνιστικής του εμπλοκής.

Την προσοχή μας θα απαιτήσουν επίσης οι νεοφώτιστοι Pol Espargaro και Scott Redding, το 1 και 2 της φετινής Moto2. O Espargaro έκανε ήδη ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στις δοκιμές της Βαλένθια. Ήταν 1,25 δευτ. πιο αργός από τον Marquez, αλλά πολύ λιγότερο από τους Rossi και Bautista (4 και 6 δέκατα αντίστοιχα).

Από τις συμμετοχές της Open, ενδιαφέρον θα έχει η μάχη της racing παραγωγής Honda RCV1000R με την FTR-Yamaha M1 Open. Οι Nicky Hayden και Aleix Espargaro θα είναι οι ταχύτεροι στις αντίστοιχες μοτοσυκλέτες.

Η Μ1 με το λογισμικό της Dorna δείχνει καλύτερα προετοιμασμένη και ελάχιστα πιο αργή από την έκδοση Factory. Η RCV1000R φάνηκε πιο αργή, είχε μάλιστα 10 χαω μικρότερη τελική από την Yamaha στην Βαλένθια –αν και η επίδοσή της αυτή θα βελτιωθεί μέσα στον χειμώνα. Η αδυναμία της μοιάζει να προέρχεται από την αναγκαστική μείωση των στροφών που επιβάλλουν τα ενιαία CPU και λογισμικό.

Θα προσέξετε ότι στη συμμετοχή της Ioda Racing αναφέρεται ως αναβάτης ο Ιταλός Niccolo Canepa, ο οποίος όμως έχει ήδη δηλώσει στην ιστοσελίδα gpOne ότι δεν θα αγωνιστεί στα MotoGP το 2014.

Οπότε ουσιαστικά η Ioda δεν έχει κλείσει ακόμη κανέναν από τους δύο αναβάτες που θέλει να κατεβάσει, ούτε έχει καταλήξει σε κάποια μοτοσυκλέτα. Η επιλογή της θα γίνει πιθανότατα μεταξύ των Ducati GP13 Open ή Aprilia ART Open, με το αποτέλεσμα να εξαρτάται από τα οικονομικά της εταιρείας και την υποστήριξη που θα βρει.

Δυστυχώς δεν μπορεί πλέον να ποντάρει στην ενίσχυση της Dorna, η οποία αποφάσισε να στηρίζει τις 22 από τις 24 ομάδες. Με την τακτική αυτή θέλει να στείλει πίσω στην Moto2 τις πιο αδύνατες, δίνοντας την ευκαιρία στις 2 καλύτερες ομάδες της μεσαίας κατηγορίας να ανέβουν στα MotoGP.

Βέβαια αν δεν συμφωνήσει με Aprilia και Ducati, η Ioda μπορεί να αγωνιστεί με τις Suter – BMW που έχει στην ιδιοκτησία της, αν και δεν έχουν δεχτεί εδώ και έναν χρόνο καμία αναβάθμιση, πράγμα που σημαίνει και άσχημα αποτελέσματα.

Η άλλη προς υποβιβασμό ομάδα είναι η PBM. Μπορεί ο Paul Bird να τη δήλωσε κανονικά για το 2104, όλα όμως θα εξαρτηθούν από την ύπαρξη χορηγού ή όχι.

Η σαιζόν 2014 προβλέπεται πολύ ενδιαφέρουσα όχι μόνον για τους πρωταγωνιστές της, αλλά και γιατί στο τέλος της ανανεώνονται πολλά συμβόλαια –τόσο των κορυφαίων, όσων και των δευτεραγωνιστών.

Καταρχήν λήγουν όλα τα εργοστασιακά συμβόλαια των Honda και Yamaha. Θα ανανεώσει ο Rossi; Τι θα κάνει ο Pedrosa; Θα προσπαθήσει κάποια επιθετική αρπαγή η Yamaha;

Νέα συμβόλαια θα κληθούν επίσης να υπογράψουν οι Dovizioso, Bradl και Bautista, και λίγο πιο πίσω οι Smith, Edwards, Barbera και πάει λέγοντας…

Ο προσωρινός πίνακας των συμμετοχών:

REPSOL HONDA
26, Dani Pedrosa, Ισπανός, Honda RC213V, Factory
93, Marc Marquez, Ισπανός, Honda RC213V, Factory

FACTORY YAMAHA
46, Valentino Rossi, Ιταλός, Yamaha M1, Factory
99, Jorge Lorenzo, Ισπανός, Yamaha M1, Factory

DUCATI CORSE
04, Andrea Dovizioso, Βρετανός, Ducati GP14, Factory
35, Cal Crutchlow, Βρετανός, Ducati GP14, Factory

TECH 3 YAMAHA
38, Bradley Smith, Βρετανός, Yamaha M1, Factory
44 , Pol Espargaro, Ισπανός, Yamaha M1, Factory

LCR HONDA
6, Stefan Bradl, Γερμανός, Honda RC213V, Factory

GRESINI HONDA
19, Alvaro Bautista, Ισπανός, Honda RC213V, Factory
45, Scott Redding, Βρετανός, Honda RCV1000R, Open

NGM FORWARD

5, Colin Edwards, Αμερικανός, FTR Yamaha M1, Open
41, Aleix Espargaro, Ισπανός, FTR Yamaha M1, Open

PRAMAC DUCATI
29, Andrea Iannone, Ιταλός, Ducati GP14, Factory
68, Yonny Hernandez, Κολομβιανός, Ducati GP13, Open

CARDION AB
17, Karel Abraham, Tσέχος, Honda RCV1000R, Open

PBM
70, Michael Laverty, Βρετανός, PBM/ART Aprilia, Open
Άγνωστος αναβάτης – PBM/ART Aprilia, Open

IODA PROJECT
9, Danilo Petrucci, Ιταλός, Aprilia ART/Ducati, Open
59, Niccolo Canepa, Ιταλός, Aprilia ART/Ducati, Open

ASPAR
7, Hiroshi Aoyama, Ιάπωνας, Honda RCV1000R, Open
69, Nicky Hayden, Αμερικανός, Honda RCV1000R, Open

AVINTIA BLUSENS
8, Hector Barbera, Iσπανός, FTR Kawasaki, Open
63, Mike Di Meglio, Γάλλος, FTR Kawasaki, Open