Από 26 έως 31 Αυγούστου η χώρα μας φιλοξενεί για 3η συνεχή χρονιά στις Σέρρες τον αγώνα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Cross Country Rally Raid για το 2013.

Το Serres Rally που θα οργανωθεί από τη Λέσχη Αυτοκινήτου-Μοτοσυκλέτας Σερρών και το Off Road Team είναι ο μεγαλύτερος αγώνας Rally Raid που γίνεται φέτος στην Ελλάδα, ενώ οι προδιαγραφές της διοργάνωσης βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, χάρη στην εμπειρία και στις διοργανωτικές περγαμηνές των συντελεστών του.

Θα καλύψει 1.480 αγωνιστικά χιλιόμετρα με 1.100 από αυτά στις 11 ειδικές διαδρομές, σε 10 βουνά, σε 5 ημέρες, σε 4 νομούς και σε 3 μεγάλες πόλεις.

Βουνοκορφές, πλαγιές, ποτάμια, δύσκολοι εγκαταλελειμμένοι δρόμοι, γρήγορες διαδρομές, καταπράσινα λιβάδια και off road περάσματα, λάσπη, άμμος και πέτρα, πυκνά δάση να κρύβουν τον ήλιο, παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό…

Από το Κιλκίς και τις Σέρρες μέχρι τη Δράμα, το Λαϊλιά και τα όρη Βροντούς, το Μενοίκιο (ή Μπόσδακας) και το Γρανίτη, περνώντας από τα Κρούσια και το Μαυροβούνι, το Μπέλλες και το Άγκιστρο, το Φαλακρό και τη Δυτική Ροδόπη, τον Βερτίσκο και το Κορφοβούνι, ο αγώνας τοποθετεί την Ελλάδα στη διεθνή αγωνιστική σκηνή.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τη λάσπη στο «Δρόμο του Νερού», την πέτρα στη διάσχιση της κορυφογραμμής του Μπόσδακα στα 1800 μέτρα, το Αρχαίο Σιδηρόκαστρο και τη Δοϊράνη, τη συνοριακή γραμμή στο καταπράσινο Μπέλλες, ως τα απέραντα λιβάδια με τις αγελάδες και τα άγρια άλογα.

Συνεχίζει στο Δάσος της Καστανιάς και την ηρεμία στη Λίμνη Μενοικία και από τα περίφημα αμμώδη πατατοχώραφα στη Βροντού και στο Νευροκόπι, στο σκεπαστό από την βλάστηση Καλντερίμι του Δρόμου των Οχυρών του Μεταξά, μέχρι την τεχνητή Λίμνη του Νέστου τις ανεμογεννήτριες και τα θερμά λουτρά του Άγκιστρου.

Το δρόμο της Χελώνας με τα χρυσά χώματα στα Κρούσια ως τα βουβάλια και τους πελαργούς που ζουν στη λίμνη Κερκίνη. Το Δάσος Ελατιάς και το μοναδικό στην Ευρώπη Δάσος Σημύδας, στην Ροδόπη, τις κορυφές του χιονοδρομικού του Λαϊλιά και στα ζαρκάδια στα Βλάχικα Καλύβια…

Ένα φανταστικό ταξίδι στην Μακεδονία, από μια διαφορετική οπτική γωνία, με καθημερινό «καταφύγιο» την Πόλη των Σερρών και το Ξενοδοχείο Elpida Resort & Spa. Μέσα εκεί αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, θα υπάρχουν όλων των ειδών οι ανέσεις για αγωνιζόμενους και συνοδούς, και θα στηθεί ένα ξεχωριστό bivouac με μοναδικό χρώμα.

Ένας μεγάλος, διεθνής αγώνας 5 ημερών, που θα δοκιμάσει τις αντοχές και θα διεγείρει τις αισθήσεις για τους επισκέπτες. Άνθρωποι, βουνά και μηχανές, σε μια περιπέτεια που θα μείνει αξέχαστη, σε όλους, αγωνιζόμενους και ως θεατές.

Θα λάβουν μέρος 105 οδηγοί κυρίως από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και 8 γυναίκες. Πολυπληθείς θα είναι οι αποστολές από την Ελλάδα, την Ιταλία, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Αυστρία, Βουλγαρία και Γερμανία, ενώ μεμονωμένες συμμετοχές θα εκπροσωπήσουν ακόμη την Σλοβενία, Πορτογαλία, Αλβανία, Ολλανδία, Βέλγιο μέχρι και την Αυστραλία.

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει η συμμετοχή του εργοστασιακού οδηγού της Yamaha, Frans Verhoeven, την ώρα που οι συναθλητές του στην ομάδα, Cyril Despres και Michael Metge, βρίσκονται και αυτοί στην φάση της προστεοιμασίας τους για το Dakar του 2014, συμμετέχοντας στο Rally dos Sertões στη Brazil. Ο Verhoeven επέλεξε για την προετοιμασία του το Greece – Serres Rally και το Merzouga Rally στο Μαρόκο.

Ένας ακόμη κορυφαίος οδηγός είναι ο οδηγός της GAS GAS στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally, Jordi Viladoms. Η ελιτ των συμμετοχών συμπληρώθηκε την τελευταία στιγμή με την εμφάνιση του Ολλανδού Henk Knuiman που έχει τερματισμούς στο top-10 του Dakar. Στις αρχές του καλοκαιριού κέρδισε για 2η φορά το Breslau Rally και η συμμετοχή του στο Serres Rally γίνεται επίσης στα πλαίσια της προετοιμασίας του για το Dakar 2014.

Ο αγώνας ακολουθεί έχει χαραχτεί σε δύο διαφορετικές διαδρομές, μία για αυτοκίνητα, quads και 2κύλινδρες μοτοσυκλέτες, cylinder και μία για μικρότερες μοτοσυκλέτες με αρκετά τμήματα σε μονοπάτια enduro.

Η ταυτότητα του αγώνα

– 5 Αγωνιστικές ημέρες
– 11 Ειδικές Διαδρομές
– 1020 χιλιόμετρα σε Ειδικές Διαδρομές, με το 95% σε χώμα και εκτός δρόμου
– 1482 συνολικά χιλιόμετρα
– 333 χιλιόμετρα Απλών Διαδρομών
– Πάνω από 20 ώρες σε Ειδικές Διαδρομές
– 186 χιλιόμετρα στην άσφαλτο- λιγότερο από το 15% στο σύνολο

Στην ιστοσελίδα serresrally.gr υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα, τις συμμετοχές, χάρτες των ειδικών διαδρομών, βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδρομές, θεάσιμα σημεία, καθώς και τουριστικές πληροφορίες για την διαμονή στην περιοχή.

O αγώνας υποστηρίζεται στο θέμα της ασφάλειας από την Επίλεκτη Ομάδα Πολιτικής Προστασίας ΕΠΟΜΕΑ δήμου Σιντικής και δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ το promo βίντεο του αγώνα…

Και το βίντεο από τον αγώνα του 2012…