Ο αγώνας MotoGP στην Ινδιανάπολη την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε με μια δραματική φάση για τη Ducati, όταν οι δύο εργοστασιακοί της αναβάτες συγκρούστηκαν στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου.

Αποτέλεσμα ήταν να βγουν και οι δύο εκτός πίστας, επιτρέποντας στον πιτσιρικά Bradley Smith της Tech3 Yamaha να τους περάσει στο νήμα.

Η φάση δημιουργήθηκε όταν ο Hayden, που παίζει τα τελευταία του χαρτιά προκειμένου να παραμείνει στα MotoGP μετά την «απόλυσή» του από τη Ducati, αποφάσισε μια τελευταία τολμηρή επίθεση για να επιστρέψει στην 8η θέση του αγώνα, που είχε μόλις χάσει από τον Andrea Dovizioso.

Ο ελιγμός δεν του βγήκε, έχασε τη γραμμή του και κατέληξε να συγκρουστεί με τον Ιταλό, σπρώχνοντάς τον εκτός διαδρομής, πάνω από τα kerb στην έξοδο της στροφής (δείτε τις σχετικές εικόνες στο τέλος, με τη σειρά).

Το παραστράτημα των δύο Ducatisti άνοιξε τον δρόμο για το Bradley Smith που δεν δίστασε. Πέρασε τις δύο Desmosedicis και τερμάτισε 8ος, αφήνοντας τον Hayden στην 9η και το Dovi στη 10η θέση.

Η κίνηση του Hayden ανταπέδωσε τα ίσα στην ανάλογη του Dovizioso κατά τον προηγούμενο αμερικάνικο αγώνα στην Laguna Seca, ο Αμερικανός πάντως επιμένει ότι δεν υπήρξε θέμα «εκδίκησης» και ότι η σύγκρουση δεν ήταν εσκεμμένη.

Οι δύο αναβάτες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις από τη Γραμματεία του Αγώνα, που τελικά αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στο θέμα.

«Ανταλλάξαμε θέσεις πολλές φορές και στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου ακουμπήσαμε, από δικό μου λάθος», δήλωσε ο Hayden. «Όταν κατάλαβα ότι η πόρτα είχε κλείσει, ήταν πολύ αργά για μένα να αλλάξω πορεία και δεν ήθελα να μου πάρει τον μπροστινό τροχό. Δυστυχώς έτσι ο Smith μας πέρασε και τους δύο».

«Από τη Γραμματεία Αγώνα ζήτησαν να ξαναδούν το συμβάν της τελευταίας στροφής ανάμεσα σε μένα και τον Dovi, όπως συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει επαφή», πρόσθεσε.

«Ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν στην πιο αργή στροφή της πίστας και πίσω του δεν κρύβεται καμιά κόντρα ανάμεσα σε μένα και το Dovi. Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα, έτσι είναι οι αγώνες».

Ο Dovizioso έδειξε τη δυσαρέσκειά του, αλλά συμφώνησε πως δεν ήταν παρά ένα νορμάλ αγωνιστικό γεγονός.

«Στον τελευταίο γύρο κατάφερα να περάσω το Nicky, όμως στην τελευταία στροφή θέλησε να περάσει σώνει και καλά, κάνοντας έναν πολύ επιθετικό ελιγμό», είπε ο Ιταλός. «Δεν τον περίμενα γιατί δεν του είχα αφήσει χώρο. Όμως ο Nicky έφτασε δίπλα μου και αγγίξαμε, σίγουρα δεν ήταν μια ασφαλής κίνηση, αλλά θα έλεγα ότι από αυτά που συμβαίνουν στους αγώνες».

«Κληθήκαμε στη Γραμματεία του Αγώνα επειδή φυσικά είναι σημαντικό τέτοια συμβάντα να εξετάζονται ώστε να μην υπάρχουν σκιές. Για να πω την αλήθεια, είμαι ενοχλημένος που έχασα δύο θέσεις στον αγώνα, και δεν κατάφερα να κρατήσω το Smith πίσω μου. Όμως δεν έχει νόημα να δημιουργούμε θέμα για ένα τέτοιο συμβάν. Για μένα έχει ήδη λήξει».

Ο αγώνας στην Ινδιανάπολη είναι ο τελευταίος του Hayden επί αμερικανού εδάφους ως εργοστασιακός οδηγός. Του χρόνου στη θέση του, τη Desmosedici θα οδηγεί ο κατά 5 χρόνια νεότερος Cal Crutchlow, έχοντας μόλις υπογράψει διετές συμβόλαιο με τη Ducati.

Φυσικά ο Hayden ήθελε να τελειώσει τη σταδιοδρομία του στη Ducati με μια καλύτερη θέση από την 9η, όμως οι προοπτικές του δεν είναι ιδιαίτερα διευρυμένες. Από ό,τι ακούγεται, η καλύτερη περίπτωση θα ήταν να οδηγήσει μια Honda RC213V «παραγωγής», πιθανώς δίπλα στο Stefan Bradl.

Αυτό όμως θα συμβεί μόνον εφόσον βρεθεί χορηγός να αναλάβει το κόστος της δεύτερης μοτοσυκλέτας για την Ομάδα LCR Honda του Lucio Checcinelo. Και ως μόνος τέτοιος φαντάζει η Honda America. Αλλιώς τα πράγματα για τον Nicky δυσκολεύουν πολύ και ίσως θα πρέπει να ψαχτεί με θέση στο παγκόσμιο Superbike.

«Έχουμε και οι δύο επίγνωση της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο Αμερικανός. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, ειδικά μετά από την τόσο κακή εμφάνιση εδώ. Στην πίστα αυτή έχω ανέβει πολλές φορές στο βάθρο, πέρσι ανέβηκε και ο Dovi. Οπότε είναι απογοητευτικό».

«Για την ώρα μοιάζουμε να κυνηγάμε την ουρά μας. Το δεύτερο σκέλος της σαιζόν θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια λύση που θα μάς φέρει κοντύτερα στους πρώτους».

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι θα επιστρέψει και του χρόνου στην Ινδιανάπολη, ο πρωταθλητής MotoGP του 2006 δήλωσε: «Φαίνεται αρκετά πιθανό. Αν θελήσω να μείνω, υπάρχουν μια ή δυο προτάσεις».

«Δεν είναι μυστικό πως σκέφτομαι και τη μεταπήδηση στο WSBK, όπου θα είχα απέναντί μου την πρόκληση να γίνω ο πρώτος άνθρωπος που παίρνει τίτλο και στα δύο Πρωταθλήματα. Για την ώρα πάντως οι πιθανότητες είναι σχεδόν 50-50. Θα δούμε».

Δείτε τις φωτογραφίες…