Ο έκτος αγώνας της χρονιάς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP βρίσκεται ήδη σε τροχιά με τους οδηγούς να κάνουν τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές. Ευκαιρία να δούμε τα στατιστικά και τα ορόσημα που τον συνοδεύουν αλλά και την αντοχή τους στο χρόνο.

Οι ανοιχτές υποθέσεις είναι περισσότερες απ’ ό,τι πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, με περισσότερους οδηγούς από κάθε άλλη φορά να βάζουν υποψηφιότητα για την νίκη. Πρόκειται απλά για το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

64: Η νίκη του Jorge Lorenzo στο Mugello έκανε 64 τις φορές που ο πρωταθλητής του 2012 ανέβηκε στο βάθρο των MotoGP, φτάνοντας έτσι το ρεκόρ του Wayne Rainey στη δική του καριέρα στα Grand Prix.

Μόλις έξι οδηγοί έχουν περισσότερες επισκέψεις στο βάθρο των νικητών στη μεγάλη κατηγορία και αυτοί είναι οι: Valentino Rossi (142 βάθρα), Mick Doohan (95), Giacomo Agostini (88), Eddie Lawson (78), Dani Pedrosa (75) και Casey Stoner (69).

52: Την ημέρα του αγώνα στην Catalunya συμπληρώνονται ακριβώς 52 χρόνια από τότε που ο Mike Hailwood κέρδισε το 1961 το Senior TT στο Isle of Man οδηγώντας μία Norton. Έγινε έτσι ο νεότερος οδηγός εκείνης της εποχής που κέρδισε αγώνα 500 GP που προσμετρούσε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η νίκη του Hailwood στην κατηγορία των 500 κ.εκ. ήρθε σε συνέχεια της επικράτησής του στις κατηγορίες 125 και 250 κ.εκ. την ίδια ημέρα, οπότε και έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία που κέρδισε τρεις κατηγορίες σε μία διοργάνωση.

39,802: Ο Aleix Espargaro ήταν ο πρώτος μεταξύ των οδηγών που έτρεχαν με μοτοσυκλέτα CRT στο Mugello, τερματίζοντας μόλις 39,802 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή, Jorge Lorenzo.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά από το νικητή που έχει πετύχει οδηγός με CRT μοτοσυκλέτα μέχρι σήμερα, με μέσο όρο γύρου μόλις κατά 1,73 δευτ. πιο αργό από του νικητή.

25: Τις 25 νίκες του στην κατηγορία του MotoGP ο Jorge Lorenzo τις έχει πετύχει οδηγώντας Yamaha. Μόλις δύο οδηγοί στην ιστορία έχουν περισσότερες νίκες με Yamaha, ο Eddie Lawson (26) και ο Valentino Rossi (46).

23: Ο Jorge Lorenzo και ο Dani Pedrosa έχουν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις στην κατηγορία του MotoGP σε 23 αγώνες. Στους 12 από αυτούς έχει επικρατήσει ο Pedrosa, στους 11 ο Lorenzo

22: Ο Pol Espargaro γιόρτασε τα 22α γενέθλιά του μόλις την περασμένη Δευτέρα, 6 ημέρες πριν το Grand Prix στην Catalunya.

18: Ο Ελληνοαυστραλός Θανάσης Σίσσης (κατά κόσμον Arthur Sissis), οδηγός της Moto3, θα γίνει 18 ετών την ημέρα των κατατακτήριων δοκιμών του ισπανικού Grand Prix.



11:
Την ημέρα του αγώνα στην Catalunya συμπληρώνονται ακριβώς 11 χρόνια από την ημέρα που ο Jorge Lorenzo τερμάτισε 14ος στα 125 GP στην ίδια πίστα το 2002 και έγινε ο νεότερος αναβάτης τότε στην ιστορία που κέρδισε βαθμό σε GP. Από τότε δύο φορές έσπασε αυτό το ρεκόρ, πρώτα από τον Pol Espargaro και στη συνέχεια από τον Jonas Folger.

10: Την ημέρα των κατατακτήριων δοκιμών κλείνουν 10 χρόνια από την ημέρα που ο Loris Capirossi χάρισε στη Ducati την πρώτη της νίκη στα MotoGP. Ήταν ο αγώνας στην ίδια πίστα, στην Catalunya το 2003.

0,819: Μόλις 0,819 δευτ. χώρισαν τους πέντε πρώτους οδηγούς στον τερματισμό της Moto3 στον αγώνα του Mugello. Είναι η μικρότερη διαφορά μετά από ολόκληρο αγώνα για τους πρώτους πέντε οδηγούς στην μικρή κατηγορία, από το ιταλικό GP του 2008.