Από την 1η Ιουλίου 2014 σε κάθε όχημα που κυκλοφορεί στους γερμανικούς δρόμους θα είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ενός τουλάχιστον γιλέκου υψηλής ορατότητας.

Μαζί με αυτά που πρέπει να φέρει ένα αυτοκίνητο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο κλπ, περιλαμβάνονται και αυτό το κίτρινο ή πορτοκαλί φωσφορίζον γιλέκο.

Το γιλέκο αυτό πρέπει να φοριέται από τον οδηγό στην περίπτωση μηχανικής ή άλλης βλάβης που επιφέρει ακινητοποίηση του οχήματος στον δρόμο.

Η ορατότητα του γιλέκου λειτουργεί αποτρεπτικά ενός δευτερεύοντος ατυχήματος το οποίο μπορεί να προξενήσει η ύπαρξη του ακινητοποιημένου οχήματος στον δρόμο.

Ωστόσο όπως και σε άλλες χώρες, το μέτρο δεν αφορά τις μοτοσυκλέτες. Άγνωστο γιατί, αφού τα γιλέκα αυτά κατασκευάζονται από εξαιρετικά ελαφρύ υλικό και όταν διπλώνονται πιάνουν χώρο ενός πορτοφολιού, ενώ και η τιμή τους δεν είναι καθόλου απαγορευτική.

Εκτός αυτού, ήδη στην Ευρώπη πολλοί μοτοσυκλετιστές τα φορούν καθημερινά, καθώς ενισχύουν την οπτική παρουσία τους στον δρόμο (υπό όρους) διευκολύνοντας τους αυτοκινητιστές να τους αντιλαμβάνονται.

Θυμίζουμε ότι από τις συχνότερες δικαιολογίες ενός αυτοκινητιστή όταν εμπλέκεται με υπαιτιότητά του σε ατύχημα με δίτροχο, είναι ότι δεν τον είδε.

Και όπως έχει αποδειχτεί, η φράση αυτή δεν αποτελεί μόνον φτηνή δικαιολογία, αφού οι επιστήμονες έχουν βρει ότι πράγματι στον δρόμο, χωρίς ειδική εκπαίδευση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να «βλέπει» μόνον τα μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα οχήματα (unintentional blindness).