Ο σύνδεσμος ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλετών επεξεργάστηκε τα δεδομένα των ατυχημάτων για τη δεκαετία 2001 ως 2010 και βρήκε ότι οι θάνατοι έχουν μειωθεί στο διάστημα αυτό κατά 27%.

Τα δεδομένα προέρχονται από την IRTAD (διεθνή βάση δεδομένων για την κυκλοφορία και τα ατυχήματα, του ΟΟΣΑ).

Το αποτέλεσμα είναι βέβαια πολύ θετικό, αλλά υστερεί επίσης πολύ του στόχου για την κατά 50% μείωση των νεκρών (συνολικά) από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί από το πρόγραμμα European Road Safety Charter το 2004 και θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί ήδη το 2010. Φταίει μόνον η κρίση που περιόρισε τους πόρους των συμμετεχόντων;

Κάτι άλλο το ανησυχητικό είναι ότι, ναι μεν επιτεύχθηκε σημαντική μείωση αριθμητικά στα θανατηφόρα με δίκυκλα, αλλά στα τετράτροχα η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Έτσι τελικά τα δίτροχα εμφανίζουν αύξηση συμμετοχής στα ατυχήματα των δρόμων…

Συγκεκριμένα, κατά κατηγορίες αναβατών επιτεύχθηκαν οι εξής βελτιώσεις:

– Αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων γενικώς: Μείωση νεκρών κατά 27,3%.

– Αναβάτες σκούτερ και αυτόματων: Μείωση νεκρών κατά 58,6%.

– Αναβάτες μοτοσυκλετών: Μείωση νεκρών κατά 14,4%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη βελτίωση προέρχεται από όσους οδηγούν σκούτερ ή 50άρια αυτόματα. Ανάμεσα στους αναβάτες αυτούς, τα θανατηφόρα δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 58,6%.

Η μείωση αυτή δεν μπορεί να οφείλεται μόνον στην παρατηρημένη μείωση του στόλου των σκούτερ/αυτόματων κατά 6,5%. Κι αυτό διότι για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σουηδία, ο στόλος των σκούτερ αυξήθηκε, παράλληλα όμως και εκεί οι νεκροί μειώθηκαν.

Στις μοτοσυκλέτες τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Καταρχήν παρατηρείται ακόμη μεγάλη διαφορά στα στατιστικά στοιχεία των διαφόρων κρατών-μελών. Σε ορισμένες χώρες (μαντέψτε ποιες) η πρόοδος είναι πιο εντυπωσιακή ή έντονη από άλλες.

Σε αρκετές χώρες επίσης αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μοτοσυκλετιστών.

Συνολικά, ο αριθμός των κυκλοφορουσών μοτοσυκλετών αυξήθηκε μέσα στη δεκαετία 2001-2010 κατά 45%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιονδήποτε άλλον τομέα του χώρου των μεταφορών/μεταφορικών μέσων.

Στην Ελλάδα η μείωση του 13% κρίνεται σημαντική καθώς σε αυτό το διάστημα ο πληθυσμός των μοτοσυκλετιστών υπερδιπλασιάστηκε, άρα η μείωση είναι πολλαπλάσια.

Το γεγονός δεν μπορεί παρά να αποδοθεί κυρίως στην αύξηση του ποσοστού χρήσης του κράνους που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για την έκβαση και τις συνέπειες στον μοτοσυκλετιστή κατά το δυστύχημα.

Η ανανέωση του στόλου είναι ένας ακόμη καθώς οι πιο σύγχρονες μοτοσυκλέτες είναι πιο ασφαλείς, ενώ και η μετεκπαίδευση των οδηγών που παρέχεται και στην Ελλάδα πλέον, καθιστά τους οδηγούς ικανότερους στον έλεγχο της μοτοσυκλέτας.