Πίσω από το χαμηλό βάρος της νέας R1 βρίσκονται κάποιες ριζοσπαστικές τεχνολογίες κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων. Και αυτές ακριβώς απέφεραν στην Yamaha Motors το 51ο Αναμνηστικό Βραβείο Oyamada, θεσμοθετημένο από το Ινστιτούτο Ελαφρών Μετάλλων της Ιαπωνίας (JILM).

oorooa2

Το βραβείο απενεμήθη σε μια ειδική τελετή στις 5 Νοεμβρίου 2016, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Ibaraki. Το Βραβείο καθιερώθηκε το 1951 με σκοπό την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας των ελαφρών μετάλλων και την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας. Το JILM  είναι η μοναδική ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ιαπωνία με αντικείμενο τα ελαφρά κράματα αλουμινίου, τιτανίου και μαγνησίου.

oorooa3

Το Βραβείο Oyamada απονέμεται ως αναγνώριση των ερευνητικών προγραμμάτων που καταλήγουν σε προηγμένες μεθόδους κατασκευής και χρήσης ελαφρών μετάλλων.

Το φετινό γραφείο δόθηκε σε αναγνώριση της τεχνολογίας που ανακάλυψαν και χρησιμοποίησαν οι μηχανικοί της Yamaha στην κατασκευή του αλουμινένιου ρεζερβουάρ, των μπιελών από τιτάνιο, των ζαντών από μαγνήσιο αλλά και άλλων πανάλαφρων εξαρτημάτων του YZF-R1 2017.

oorooa4

Είναι η 4η φορά που το Αναμνηστικό Βραβείο Oyamada απονέμεται στην Yamaha Motor. Τις προηγούμενες φορές είχε απονεμηθεί για μια νέα τεχνολογία κατασκευής σφυρήλατων εμβόλων (1998), κυλινδροχιτώνιων με χρήση ενός νέου κράματος αλουμινίου ταχείας στερεοποίησης (2002) και μοτοσυκλετιστικών πλαισίων από κράμα αλουμινίου (2005).

oorooa5 oorooa6 oorooa1

 Θανάσης Χούντρας