Tinkerbike για όσους τους αρέσουν τα «μαστορέματα» σε… άλλο επίπεδο. Γιατί στην περίπτωση της Tinkerbike δεν μιλάμε για ράφια και φοιτητικές βιβλιοθήκες. Μιλάμε για μια ολόκληρη μοτοσυκλέτα που μπορείς να «φτιάξεις μόνος σου».

H Tinkerbike είναι μια μοτοσυκλέτα συναρμολογημένη από μέρη που προέκυψαν από έναν εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3D) και κάποια που «δωρίστηκαν» από ένα παλιό, παραμελημένο δίτροχο.

Αποτελεί κατόρθωμα του Βρετανού φοιτητή μηχανολογίας Jack Lennie που βάλθηκε να… εκδημοκρατίσει την κατασκευή μοτοσυκλετών. Κάθε σπίτι και εργοστάσιο. Αν είναι δυνατόν!

Ο Lennie έγραψε όλο το πρόγραμμα εκτύπωσης των διαφόρων μερών, το οποίο να σημειωθεί, μπορεί να φορτωθεί και στα νορμάλ μηχανήματα κοπής με υπερπίεση νερού που χρησιμοποιούν οι «κανονικοί» κατασκευαστές.

6

Όλα τα τμήματα της μοτοσυκλέτας μπορούν να δημιουργηθούν από πρωτογενή κομμάτια υλικού πάχους 15 χιλ. Επιπλέον το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί διάφορους κινητήρες. Έτσι ο κάθε επίδοξος «κατασκευαστής» μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι διαθέτει, ό,τι του έχει ξεμείνει, ό,τι είναι φθηνότερο.

Έπειτα το μόνο που μένει είναι η συναρμολόγηση. Η οποία σύμφωνα με το βίντεο που επιδεικνύει την όλη διαδικασία, δεν διαρκεί πάνω από 90 λεπτά!

Πρόκειται για επανάσταση, για έναν εκδημοκρατισμό της παραγωγής ανάλογο με εκείνον που έφερε το Ίντερνετ. Εντάξει, κανείς δεν πιστεύει ότι αύριο κλείνουν τα εργοστάσια της Ιαπωνίας με συνέπεια εκατομμύρια ανέργους, διαδηλώσεις, συγκρούσεις στο Τόκυο και λαϊκή επανάσταση.

3

Όμως κάτι αλλάζει. Παλιότερα αγοράζαμε ένα συναρμολογούμενο πλαστικό σετ της Tamiya, παλεύαμε κάποιες ώρες με κόλλες, ψαλιδάκια και αερογράφο και αποκτούσαμε ένα μοντέλο της μοτοσυκλέτας μας σε κλίμακα 1:24. Ύστερα το κοιτάζαμε και φανταζόμαστε…

1

Τώρα μπορούμε να κατασκευάσουμε οι ίδιοι το μοντέλο της μοτοσυκλέτας μας και μετά… να το καβαλήσουμε και να φύγουμε. Ούτε οξυγονοκολήσεις, ούτε τριβεία, ούτε εργαλειομηχανές.

8

Ο Lennie έχει προφανώς ένα λαμπρό μηχανολογικό μέλλον μπροστά του, αλλά και εμείς ένα λαμπρό εύρος επιλογών. Χμ! Για να δούμε. Εντουράκι θέλω τώρα ή ταξιδιάρα;

Δείτε το video με ένα δείγμα των λεγόμενων…

Θανάσης Χούντρας