Ενώ οι δημοσιογράφοι έτρεχαν αλαλιασμένοι για «αποκλειστικότητες» σχετικά με τον πρώτο V-4 κινητήρα Desmo της Ducati, ο ψηφιακή εξοπλισμός του τσίρκου των Grand Prix ανέβηκε αθόρυβα επίπεδο.

Υπαίτιος η Aprilia Racing, ανέθεσε στην εταιρεία Realmore (ανήκει στον ενημερωτικό οργανισμό Equent) να εξελίξει ένα ειδικευμένο λογισμικό για το έξυπνο κράνος της DAQRI.

Το κράνος είναι ένα φορετό σύστημα με δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (ΕΠ) και ήδη χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα του Misano από τους τεχνικούς και μηχανικούς στο pit-box της ομάδας.

aprilia2

Οι υπεύθυνοι της ομάδας (που μετά τη φυγή του Gigi Dall’Igna στην Ducati λειτουργεί υπό τον Romano Albesiano) ελπίζει πως το σύστημα θα βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα της προετοιμασίας αλλά και των επισκευών των μοτοσυκλετών της στα Grand Prix –όπου φέτος οδηγούνται από τον Aleix Espargaro και τον Sam Lowes.

Η συνεργασία Aprilia Racing και Realmore εκκολάφτηκε και αναπτύχθηκε στα πλαίσια του  Open Innovation project of BacktoWork24, ενός workshop για την προώθηση και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών από καινοφανείς επιχειρήσεις (start-ups).

aprillia3

Τα κράνη επαυξημένης πραγματικότητας που φορούν ήδη οι μηχανικοί και τεχνικοί της Aprilia Racing τούς επιτρέπει να οπτικοποιούν και να μοιράζονται δεδομένα ως υπερθέσεις στα όσα βλέπουν οι μηχανικοί στο γκαράζ.

Η Aprilia Racing πιστεύει πως η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρει πλεονέκτημα σε δύο βασικές λειτουργίες της ομάδας.

Κατ’ αρχήν, κάθε μέλος της ομάδας που φορά το κράνος ΕΠ (εξοπλισμένο μεταξύ άλλων και με θερμική κάμερα), θα μπορεί να οπτικοποιεί και να μοιράζει ή λαμβάνει πληροφορίες και δεδομένα της τηλεμετρίας σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα δουλεύει πάνω στη μοτοσυκλέτα.

aprillia4 Για παράδειγμα, όταν ο αρμόδιος τεχνικός ελέγχει κάποιο δισκόφρενο, στο εσωτερικό της ζελατίνας του κράνους θα προβάλλεται το πότε ακριβώς τοποθετήθηκε στη μοτοσυκλέτα, πόσες περιόδους (δοκιμαστικές, αγώνες) έχει χρησιμοποιηθεί και αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ιστορικό, ή  ειδικές παρατηρήσεις / υποδείξεις συντήρησης για το συγκεκριμένο ανταλλακτικό.

Κι ακόμα, μπορεί να προβάλλεται τρισδιάστατα η μοτοσυκλέτα μέσα στο γκαράζ ακόμα και όταν λείπει. Έτσι η ομάδα είναι σε θέση να συντονίζει οπτικά και ηχητικά τις στρατηγικές επισκευών ή ελέγχων της μοτοσυκλέτας μέσα στο pitbox πριν καν αυτή εμφανιστεί, ενώ οι μηχανικοί θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ακριβείς θέσεις τους και το αντικείμενο της επέμβασής τους, έχοντας παράλληλα στη διάθεσή τους και όλα τα δεδομένα της τηλεμετρίας της μοτοσυκλέτας.

aprillia5 Αν πράγματι η νέα αυτή τεχνολογική υπηρεσία προσφέρει πλεονεκτήματα, θα τη δούμε σύντομα να εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα box της κατηγορίας.

aprillia6 aprillia7 aprillia9 aprillia11 aprillia10 aprillia1 aprilia8