Η Mugen είναι μια εταιρεία ιδρυμένη το 1973 από τον Χιροτόσι Χόντα, γιο του μεγάλου Σοϊχίρο Χόντα. Η λέξη Mugen σημαίνει «απεριόριστος», «ατελείωτος», «τεράστιος» ή και «συντριπτικός».

Mugen Power λοιπόν σημαίνει απεριόριστη δύναμη, δηλαδή το όνομα λειτουργεί και σαν εξαιρετικό «μότο» για την εταιρεία.

Ασχολείται με βελτιώσεις κινητήρων και άλλων μερών για αγωνιστική χρήση, αλλά κατασκευάζει και ιδιαίτερα ανταλλακτικά για την Honda Motor Company, από εξατμίσεις ως συνθετικές πόρτες αυτοκινήτων και πλήρη body kits για αγωνιστικά.

Η Mugen είναι επίσης η εταιρεία που κυριαρχεί τα τελευταία τρία χρόνια στον αγώνα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών του Isle of Man με την ηλεκτρική superbike Mugen Shinden.

sadmada2

Όμως η άσφαλτος δεν είναι αρκετή για την φαντασία των μηχανικών της –που θέλουν να πατήσουν και στο χώμα. Σήμερα βλέπουμε για πρώτη φορά το αποτέλεσμα αυτής της φιλοδοξίας: μια ηλεκτρική μοτοκρός κατασκευασμένη σε συνεργασία με την Honda.

Με προφανή την πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό της, οι άνθρωποι της Mugen διάλεξαν και το ανάλογο όνομα: Mugen E.Rex. Δεν πρόκειται για χολιγουντιανό παιχνίδι, αλλά για μια πραγματική ΜΧ με επιδιώξεις.

Από τις οικογενειακές επιχειρήσεις Nissin και Showa προέρχονται αντίστοιχα τα φρένα και οι αναρτήσεις. Όλα τα περιφερειακά είναι κορυφαία, όπως θα περίμενε κανείς.

Σαν πρωτότυπο η E.Rex δεν νιώθει υποχρεωμένη να ακολουθεί κανόνες και συμβατικές νόρμες: φορά παντού πανάκριβα, μοναδικά ανταλλακτικά που συνθέτουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση, έστω και αν στην ουσία δεν είναι παρά φανταχτερά μπιχλιμπίδια. Κραυγαλέο παράδειγμα οι ανθρακονημάτινοι δίσκοι.

Δεν θα φορεθούν ποτέ σε μοτοσυκλέτα ΜΧ όπως τους ξέρουμε, γιατί αφενός η λάσπη τους καθιστά σχεδόν άχρηστους, και αφετέρου οι ταχύτητες στα MX είναι τόσο χαμηλές που δεν θα ζεσταίνονταν ποτέ.

Ωστόσο το ανθρακόνημα εξακολουθεί να γοητεύει. Οπότε αποτελεί το ιδανικό υλικό για να τραβήξει κόσμο στο φετινό Tokyo Motorcycle Show όπου έκανε την επίσημη πρώτη της εμφάνιση η Mugen E.Rex.

Και αναρωτιέται κανείς: τι σκοπεύει να κάνει από δω και πέρα η Mugen –ή πιο σωστά, σκοπεύουν σε κάτι συγκεκριμένοι οι Honda και Mugen;

Το κείμενο στην ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο για «διερεύνηση της μελλοντικής δυναμικής» των ηλεκτρικών μοτοκρός. Άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει η φράση. Θα λάβουν μέρος σε αγώνες;

sadmada1

Η Alta Motors το κάνει και μάλιστα έχει περάσει ήδη στην ιστορία κερδίζοντας σκέλος στην περσινή διοργάνωση Red Bull Straight Rythm με τον μεγάλο Josh Hill στη σέλα της Alta Redshift MX.

Τυχόν ενδιαφέρον των Mugen – Honda θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, έστω και αν η κατασκευή μερικών πρωτοτύπων δεν αποτελεί σημάδι πίστης στις δυνατότητές τους και στις εμπορικές προοπτικές τους.