Πιο ακριβή μοτοσυκλέτα σε δημοπρασία, μπορείς να βρεις. Μία AJS Porcupine για παράδειγμα πουλήθηκε αντί 750.000 δολαρίων, ενώ η 1915 Cyclone Board Track Racer 1915 που ανήκε στον Στηβ Μακ Κουίν αντί 852.000 δολαρίων (μία από τις 13 που έχουν απομείνει στον πλανήτη).

Όμως πιο σπάνια μοτοσυκλέτα μάλλον δεν θα βρεις. Και γι’ αυτό η Henderson του 1912 έπιασε τιμή 490.000 δολαρίων στη φετινή δημοπρασία μοτοσυκλετών του Οίκου Mecum, στο Λας Βέγκας.

Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα 105 ετών με τετρακύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα 934 κυβικών που έχει τους κυλίνδρους του διατεταγμένους εν σειρά, κατά τον διαμήκη άξονα. Ο πλειοδότης παραμένει ανώνυμος.

amndnafdga5

Σχεδιασμένη από τον William Henderson, η μοτοσυκλέτα θεωρείται ως η καλύτερη τετρακύλινδρη που κατασκευάστηκε ποτέ στην Αμερική.

Η εταιρεία Henderson είχε την έδρα της στο Ντιτρόιτ, την αυτοκινητική πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο τεμάχιο της δημοπρασίας θεωρείται ως το μοναδικό (!) εναπομείναν επί αμερικανικού εδάφους από το πρώτο έτος λειτουργίας της εταιρείας και το οποίο βρίσκεται σε απόλυτα ορίτζιναλ κατάσταση, από τα λάστιχα ως τη βαφή.

amndnafdga2

Οι Henderson αποκαλούνταν και «Duesenberg των μοτοσυκλετών» λόγω της παροιμιώδους αξιοπιστίας και βελούδινης λειτουργίας τους, για τα μέτρα της εποχής πάντα.

Η φήμη τους εκτινάχτηκε όταν ο Carl Stearns Clancy διάλεξε μία Four για να κάνει μαζί της τον πρώτο γύρο του κόσμου. Πράγματι το 1912 ο ριψοκίνδυνος Αμερικανός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε με δίκυκλο τον Γύρο της Γης.

amndnafdga1

Η διαδρομή του σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Βόρεια Αμερική κάλυψε συνολικά 28.962 χλμ. amndnafdga3Θανάσης Χούντρας