Μετά τις προσωρινές επεμβάσεις που έγιναν στη διαδρομή της πίστας, επιβεβλημένες από τον άδικο θάνατο του νεαρού Luis Salom (Moto2), η εταιρεία διαχείρισης της πίστας της Βαρκελώνης προχωρά σε ανακατασκευή κάποιων σημείων.

Η απόφαση των επεμβάσεων πάρθηκε μετά από συζητήσεις με τις FIM (υπεύθυνη για τη μοτοσυκλέτα) και FIA (υπεύθυνη για την F1). Κυριότερη είναι η μεταφορά του σικέην με τις Κ14 και Κ15 αρκετά μέτρα πλησιέστερα στην Κ13. Η νέα χάραξη προσφέρει περισσότερο χώρο διαφυγής στον αναβάτη που θα χάσει το σικέην, αλλά και μειώνει την ταχύτητα με την οποία το διασχίζει .

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, μετά την Κ9 η σχεδίαση υιοθετεί την χάραξη της F1. Η Κ9 είναι η δεξιά στροφή που βγάζει στην πίσω ευθεία. Σαν συνέπεια, αλλάζει η σχεδίαση της ιστορικής Κ10, δηλαδή της δημοφιλούς παρατεταμένης αριστερής La Caixa.

Η νέα Κ10 είναι πολύ πιο κλειστή και απότομη, ακολουθούμενη από την Κ11 που απαιτεί μόνον ένα ελαφρύ φλικ, ελαφριά αλλαγή κατεύθυνσης σημαίνει αυτό.

Τουλάχιστον παραμένει η Κ15, μια υπέροχη, μακρόσυρτη δεξιά που οδηγεί στη μεγάλη ευθεία, αν και οι αναβάτες πλέον μπαίνουν σε αυτήν με λιγότερα χιλιόμετρα.

Οι αλλαγές καταδεικνύονται στο σχήμα που παρουσιάζουμε και προέρχεται από ποστάρισμα του δημοσιογράφου Izaskun Ruiz.

Η νέα χάραξη προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, αλλά αποτελεί την απόσυρση δύο από τις πιο όμορφες στροφές των αγώνων GP. Η παλιά Κ10 ήταν μια δύσκολη παρατεταμένη στροφή με μη σταθερή ακτίνα που πρόσφερε πολλές δυνατότητες προσπέρασης και γραμμών, τόσο στην είσοδο όσο και στο μέσο της.

Η νέα Κ10 απαιτεί πολύ πιο έντονο φρενάρισμα. Προσφέρει δυνατότητα προσπέρασης μόνον στην είσοδο, αλλά ως εκεί.

Η πιο συντηρητική χάραξη της Κ13 επίσης στερεί τους θεατές από θέαμα και τους αναβάτες από δυνατότητες προσπέρασης. Όμως ήταν αναγκαία, αφού η εξέδρα των θεατών βρίσκεται πολύ κοντά στην άσφαλτο και δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος διαφυγής.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να χτιστεί μια νέα υπερυψωμένη εξέδρα όπως στην ολλανδική πίστα του Άσσεν, όμως η λύση αυτή είναι πολύ πιο ακριβή και για το προσεχές διάστημα, οικονομικά ανέφικτη.

Θανάσης Χούντρας