Δεν ήταν μόνο μοντέλα μοτοσυκλετών που απέσπασαν την προσοχή μας στην έκθεση του Μιλάνου Eicma 2016. Πολλές οι τεχνολογικές καινοτομίες παράπλευρων προϊόντων που προκάλεσαν τον θαυμασμό και έδειξαν πώς διαγράφεται ο δρόμος μπροστά μας.

Μία από αυτές, το Σύστημα N-Com ARX, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δύο πασίγνωστων ονομάτων της εποχής μας: της Sony Corporation και της Nolangroup, της εταιρείας πίσω από τα φημισμένα ιταλικά κράνη Nolan και Xlite.

Στο περίπτερο της Nolangroup οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία μίας εντυπωσιακής επαφής με την τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας (augmented reality, AR), οδηγώντας μία στατική μοτοσυκλέτα, αφού πρώτα φορούσαν ένα κράνος στο οποίο είχε προσαρμοστεί ένα πρωτότυπο του συστήματος Ν-Com ARX.

rnansda2

Περί τίνος πρόκειται; Με χρήση της τεχνολογίας Ε.Π. ο μοτοσυκλετιστής είχε την ευκαιρία να «βιώσει» μια ανεπανάληπτη οδηγική εμπειρία με απίστευτο βαθμό αληθοφάνειας, στην προκειμένη περίπτωση να κάνει ένα ταξίδι. Χοντρικά δηλαδή πρόκειται για έναν τρισδιάστατο προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας.

Βασικό εργαλείο του συστήματος είναι το κράνος που εξελίχθηκε ειδικά για να λειτουργήσει με το N-Com ARX. Το σύστημα αυτό καθαυτό είναι ένας οπτικός θάλαμος που χρησιμοποιεί τη «μαγική» ολογραφική τεχνολογία κυματικής καθοδήγησης της Sony για να συνθέσει και προβάλει κινούμενη ή ακίνητη εικόνα.

rnansda3

Πώς; Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, όμως αυτό που κάνει βασικά είναι να πιάνει το φως που δημιουργείται στην οπτική μηχανή και να το χειρίζεται για να προβάλει ολογραφικά στο οπτικό πεδίο του αναβάτη μια οποιαδήποτε απεικόνιση.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ τού συστήματος τηλεπικοινωνίας N-Com (ενσωματωμένο στο κράνος της Nolan), της οπτικής μονάδας της Sony και μίας ειδικά προσαρμοσμένης smartphone εφαρμογής συνθέτει στο ύψος των ματιών (head-up display, HUD) του αναβάτη ένα ολόγραμμα, όπου μπορούν μεταξύ άλλων να προβάλλονται πληροφορίες για την ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη οδήγηση.

Το είδωλο που δημιουργεί η ολογραφική απεικόνιση είναι διαφανές, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να έχει οπτική πρόσβαση τόσο στις πληροφορίες, όσο και στον δρόμο μπροστά του ή στους καθρέπτες του.

Χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το σύστημα N-Com ARX επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών για την προβολή κάθε είδους πληροφοριών.

rnansda4

Δήλωσε ο Claudio Corollo, διευθυντής του Τμήματος N-Com: «Πρόκειται για μια καινοτομία την οποία δεν μπορούμε να προωθήσουμε άμεσα στην αγορά, αλλά αναδεικνύει ιδανικά την εφευρετικότητα ως βασικό στοιχείο της εταιρείας μας».

«Πρωταρχικός στόχος παραμένει η ασφάλεια των πελατών μας, όμως τεχνολογίες σαν κι αυτή αντιπροσωπεύουν το άμεσο μάλλον για τους μοτοσυκλετιστές και δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να εμφανιστούμε απροετοίμαστοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο εκπρόσωπος της άλλης ομάδας, ο Hiroshi Mukawa γενικός διευθυντής του Επιχειρηματικού Κλάδου SIG στην Sony Semiconductor Solutions Corporation:

«Η συνεργασία με την Nolangroup για την κατασκευή αυτού του κράνους επίδειξης ήταν απολαυστική. Εμείς στη Sony προσπαθούμε πάντα να ξεπερνάμε τις προσδοκίες της αγοράς και πράγματι πιστεύουμε πως η ολογραφία κυματικής καθοδήγησης που έχουμε αναπτύξει θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους χρήστες της και στην περίπτωση αυτή, στους μοτοσυκλετιστές».

Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε και σεις, παρακολουθώντας το σχετικό βίντεο…

σ