Δεκαοχτώ εκατομμύρια Vespa έχουν πουληθεί. Η Βεσποπλημμύρα έχει πνίξει τους δρόμους του κόσμου, αλλά η πηγή ακόμα να στερέψει.

Συνώνυμο του lifestyle, αλλά και της προσιτής μετακίνησης, το ιταλικό σκούτερ μοιάζει να έχει υπογράψει ειδική σύμβαση με τον χρόνο, παραμένοντας αγέραστο και συνεχίζοντας να γοητεύει νέους αλλά και πιο έμπειρους αναβάτες.

Το μυστικό της μακροζωίας του βρίσκεται -πέρα από την πραγματική αξία του- στη διαρκή ανανέωση. Πράγματι η διαχρονική γοητεία της Vespa οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μαεστρία με την οποία οι Ιταλοί την αναζωογονούν κάθε τόσο, διατηρώντας την όμως ίδια.

Στην τελευταία έκθεση του Μιλάνου, πήραμε μια γεύση του επόμενου εξελικτικού βήματος. Που κατά τους ανθρώπους της Piaggio σημαίνει ηλεκτροκίνηση, τουλάχιστον όσο αφορά τα οχήματα πόλεων.

Η Vespa των φωτογραφιών μας ονομάζεται Vespa Elettrica. Θέλει μετάφραση το όνομα; Όχι βέβαια, όπως δεν θέλει η λέξη «πίτσα». Αυτή που είδαμε στην EICMA ήταν ένα πρωτότυπο που κατά δήλωση, θα βγει στην αγορά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Αρκετά φιλόδοξο το σχέδιο, καθώς η Elettrica απείχε αρκετά από το μοντέλο παραγωγής. Οι ίδιοι οι Ιταλοί δήλωσαν την πρόθεσή τους να «συνεργαστούν με τους πρωτεργάτες της ηλεκτροκίνησης προκειμένου να τελειοποιήσουν την Elettrica». Δεν θα παραξενευτούμε λοιπόν αν τους πάρει πάνω από ένα χρόνο να τη φέρουν στην αγορά.

Αυτό που δεν αμφισβητείται πάντως είναι η διατήρηση και στην ηλεκτρική Vespa όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που συνέβαλαν στη δημιουργία του θρύλου της, ανάμεσά τους φυσικά και το ιδιαίτερο, κοσμαγάπητο ντιζάιν.

gfsi5fxs

Θανάσης Χούντρας