Του πήρε σχεδόν 39 ώρες για να ταξιδέψει από την πόλη των Αγγέλων στο Μεγάλο Μήλο. Εννοούμε 39 ώρες συνεχούς οδήγησης. Για την ακρίβεια ο Carl Reese (από την Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια) χρειάστηκε να οδηγήσει χωρίς στάση 38 ώρες και 49 λεπτά για να καλύψει την απόσταση των 4.551,86 χιλιομέτρων και να γράψει το όνομά του κάτω από το νέο ρεκόρ.

Η μέση ωριαία ταχύτητά του ήταν 117,264 χ.α.ω., ένα νούμερο εκπληκτικό όταν γνωρίζεις ότι το όριο ταχύτητας στις πολιτείες που διέσχισε κυμαίνεται από 113 ως 129 χλμ. ανά ώρα!

Ο Reese τα κατάφερε οδηγώντας μια BMW K1600GT, με την οποία κινήθηκε χοντρικά πάνω στη διαδρομή που είχε χαράξει ο πρώτος διδάξας, ο «θρυλικός» Erwin «Cannonball» Baker το 1914 με μια Indian 7hp.

rees2

Η περιπέτεια του Baker γέννησε την ιδέα του επεισοδιακού «αγώνα» Cannonball που γνωρίσαμε και μέσα από τις ταινίες του Μπαρτ Ρέυνολντς στη δεκαετία του ’80. Πριν 100 και κάτι χρόνια ο Baker είχε χρειαστεί 11 μέρες για το ταξίδι.

Δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σύστημα διασυνδεδεμένων πολιτειακών αυτοκινητόδρομων και πολλές φορές είχε αναγκαστεί να οδηγήσει μέσα σε λάσπες που έφταναν ως το γόνατο!

rees4

Στον ένα αιώνα που μεσολάβησε υπήρξαν αρκετοί που έγραψαν το όνομά τους κάτω από το συγκεκριμένο ρεκόρ, το επίτευγμα του Reese όμως φαίνεται να αγγίζει τα φυσικά όρια του εγχειρήματος. Στην προσπάθειά του είχε την υποστήριξη ολόκληρης ομάδας μοτοσυκλετιστών με πρότερη εμπειρία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Μάλιστα στο βίντεο του YouTube που παρουσιάζουμε, δίνεται η εντύπωση πως η ομάδα τού παρείχε, πέραν των άλλων, υπηρεσίες «αναγνώρισης» του εχθρού αλλά και παρεμβολών ή αντιπερισπασμών, ώστε να προστατέψουν τον Reese από την Τροχαία.

rees5

Μετά το επίτευγμά του ο Καλιφορνέζος βετεράνος του πολέμου στον Κόλπο δήλωσε κάπως υπερφίαλα: «όποιος δεν έχει γνωρίσει την στρατιωτική εκπαίδευση, αδυνατεί να αντιληφθεί το επίπεδο της πνευματικής και φυσικής εξάντλησης. Η ακραία καταπόνηση της μοναχικής οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας επί 38 ώρες δεν διαφέρει πολύ από το να σε χτυπάει ένα τραίνο, αφού έχεις ολοκληρώσει έναν αγώνα αμερικάνικου wrestling».

Αμφιβάλλουμε για το επιτυχημένο της παρομοίωσης, αλλά όχι και για το ότι η προσπάθεια ήταν εξοντωτική.

rees6

Πέρσι τον Απρίλη ο Reese, η αρραβωνιαστικιά του και ένας φίλος είχαν καλύψει την ίδια σχεδόν απόσταση (4.845 χλμ.) με ένα Tesla SP85D σε 58 ώρες και 55 λεπτά. Προηγουμένως το ρεκόρ ανήκε στον George Egloff από το 1983. Εκείνος είχε οδηγήσει αντίστροφα, από την Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες, μέσα σε 42 ώρες, στα πλαίσια του εκλιπόντος σήμερα αγώνα «US Express».

Θανάσης Χούντρας