Ξεκίνησε σήμερα στο ΕΚΠΑ η διημερίδα την οποία διοργάνωσε το Εργαστήρι Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με θέμα «Η εικόνα της Ελλάδας: Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Η έρευνα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου με την συμβολή της καθηγήτριας Μυρτώς Ρήγου και με την χορηγία του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ τέως πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου.

Κατά την έναρξη της διημερίδας διαβάστηκαν χαιρετισμοί του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου και του συγγραφέα Νάνου Βαλαωρίτη. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στο σημερινό πρώτο κύκλο ομιλιών, έγιναν εκτενείς αναφορές από τις ερευνητικές ομάδες φοιτητών στην εικόνα της Ελλάδας στα ξένα ΜΜΕ, κυρίως στις χώρες της Βρετανίας και Γερμανίας.

Οι ομιλητές έκαναν λόγο για στερεοτυπικές αναφορές όπου η χώρα μας εμφανίζεται ως το «κακό» παιδί της ευρωζώνης, το οποίο οι θεσμοί έχουν αναλάβει να βάλουν στον ίσιο δρόμο, σε λέξεις που είναι γνωστές τα χρόνια της κρίσης, όπως οι «τεμπέληδες» Έλληνες που απολαμβάνουν και οι «πειθαρχημένοι» Ευρωπαίοι που πληρώνουν γι’ αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, στον γερμανικό Τύπο τα δημοσιεύματα είναι πιο σκληρά, καμιά φορά με ελλιπή στοιχεία (π.χ. δημοσιεύματα της BILD), ενώ αναφορές έγιναν και στα ψευδή στοιχεία με τα οποία η Ελλάδα εισχώρησε στην ευρωζώνη. Δίπλα στην λέξη Έλληνας συνήθως παρέρχετο ο χαρακτηρισμός «πτωχευμένος» τη στιγμή που οι Γερμανοί εμφανίζονται ως οι σκληρά εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να σώσουν το «αιώνιο παιδί» την Ελλάδα.

Παρουσιάστηκε επίσης έρευνα για το πώς μετέδωσαν την κρίση και τις συνέπειές της και τα ελληνικά ΜΜΕ, όλα αυτά τα χρόνια -η πρώτη έρευνα για το θέμα-, όπου εκεί σε μεγάλους ομίλους των ΜΜΕ υπήρξε μια σχετική ομοιογένεια η οποία κυμαινόταν σε σχόλια που αφενός τόνιζαν το χειρότερο σενάριο (σ.σ. έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη και την ευρωζώνη) και σε αναφορές ότι η Γερμανία ως η ισχυρή χώρα έχει το δικαίωμα να επιβάλει τους δικούς της όρους και κανόνες κρατώντας σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, η οποία σε τελική ανάλυση φταίει για ότι της συμβαίνει.

Σε μικρότερη κλίμακα, ο ελληνικός Τύπος επέκρινε τη στάση της Γερμανίας, εγκρίνοντας ωστόσο τις πολιτικές της αποφάσεις.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της εικόνας της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των σκιτσογράφων, Ελλήνων και ξένων με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα από σκίτσα για τη «λαβωμένη» χώρα μας, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Στα περισσότερα σκίτσα τον πρώτο ρόλο είχε η Ακρόπολη, όχι ως το ιστορικό μνημείο αλλά ως ένα αξιοθέατο στο οποίο έχει μπει πωλητήριο και σε λίγο «ξεπουλιέται».

Δεύτερο ρόλο στις γελοιογραφίες κρατούσε η Αφροδίτη της Μήλου, «λαβωμένη» στα χέρια, η οποία δεχόταν διδαχές και ιατρικές συμβουλές από το «ιατρικό τιμ» των Ευρωπαίων για το πώς να ανακάμψει, ενώ ένα τελευταίο πλάνο της την έδειχνε να έχει χέρια στα οποία φορούσε τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο στους αντιπάλους της, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές.
Η σημερινή ημέρα έκλεισε με ομιλίες καθηγητών που έδωσαν με ιστορικά στοιχεία μια φιλοσοφική προσέγγιση για τον πολιτισμό ενός λαού, την συνήθεια που γίνεται δουλοπρέπεια αλλά και τα στερεότυπα που μας κυνηγούν.

Χαιρετισμός της Ζ. Κωνσταντοπούλου

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην διημερίδα η πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας, ο οποίος «δεν συγκροτεί όπως θα έπρεπε, στοιχείο πολιτισμού αλλά εκμαυλισμού και αναπαραγωγής της διαφθοράς».

Θετικό στοιχείο, ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αποκωδικοποιήσει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, όχι όλων όπως τόνισε, αλλά των καθεστωτικών ΜΜΕ, που αποκρύπτουν την αλήθεια και επιχειρούν τρομοκράτηση του κοινού. Ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού σε ποσοστό 70%, ενώ πλήγμα έχει δεχθεί και ο έντυπος Τύπος. Δίκαιη τιμωρία, δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, για το γεγονός ότι αντίθετα με την αποστολή των μέσων ενημέρωσης που είναι η αναπαραγωγή της αλήθειας, τα λεγόμενα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης ανέλαβαν την προπαγάνδα και υλοποίηση, όπως είπε, του έργου επίθεσης και τρομοκρατίας κατά των πολιτών, κάνοντας ειδική αναφορά στα λεγόμενα του δημοσιογράφου Γιάνννη Πρετεντέρη ο οποίος δήλωνε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Με ποιο κίνητρο;» αναρωτήθηε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε: Από κατανόηση στους συνανθρώπους τους – της κυβέρνησης του μνημονίου που είχε την ευθύνη για τη συνολική καταστροφή της χώρας.

Η διαφθορά, συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενισχύεται και από το νομοθετικό καθεστώς λειτουργίας μέχρι τώρα των ΜΜΕ, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ξεπούλημα των ψηφιακών συχνοτήτων έναντι «πινακίου φακής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην DIGEA την οποία διαχειρίζονται αποκλειστικά τα έξι ιδιωτικά κανάλια.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι μετά το μαύρο (αναφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ) έρχεται το άσπρο, και αναφερόμενη στις μέρες των κινητοποιήσεων στο Ραδιομέγαρο, έκανε λόγο για ένα κίνημα που γεννήθηκε εκεί με την κινητοποίηση εργαζόμενων και απλών πολιτών, το οποίο έκανε υποδειγματική αυτοδιαχείριση της ενημέρωσης, δημιουργώντας την ERT OPEN (σ.σ. η οποία καλύπτει και τη διημερίδα). Αυτό, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, είναι το νέο αισιόδοξο κομμάτι του νέου πολιτισμού μας που οφείλουμε να αναπαραγάγουμε και αξιοποιήσουμε.