Τα συνδικάτα του Radio France, του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού ομίλου της Γαλλίας, αποφάσισαν σήμερα να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι αύριο, Τετάρτη, ημέρα που ο πρόεδρος του ομίλου Ματιέ Γκαλέ πρόκειται να ανακοινώσει ένα σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού, έγινε γνωστό από μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η απεργία αποφασίσθηκε στη διάρκεια γενικής συνέλευσης με τη συμμετοχή άνω των 500 εργαζομένων, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα δι’ ανατάσεως της χειρός υπέρ της συνέχισης της κινητοποίησης, που μπήκε σήμερα στην 20ή ημέρα της.

Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια απεργία στην ιστορία του Radio France.

«Φθάσαμε σε μια καμπή εξαιτίας του σχεδίου για την κατάργηση θέσεων εργασίας», δήλωσε ο συνδικαλιστής Λιονέλ Τομσόν.

Πολύ εξασθενημένος, ιδιαίτερα λόγω των αποκαλύψεων σχετικά με τις δαπάνες του, ο Ματιέ Γκαλέ θα παρουσιάσει αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Επιχείρησης το στρατηγικό σχέδιό του το οποίο περιλαμβάνει πολλά μέτρα που έχουν στόχο την ανάκαμψη των οικονομικών του Radio France, ο οποίος έχει φέτος έλλειμμα 21,3 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ένα σχέδιο για 300 ως 380 εθελούσιες αποχωρήσεις, με προτεραιότητα τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η απεργία αυτή, που άρχισε στις 19 Μαρτίου, κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα στον δημόσιο όμιλο ραδιοφωνίας, στον οποίο ανήκουν οι ραδιοσταθμοί France Inter, France Info, France Culture, France Muzique, France Bleue, Fip και Mouv. Ο Radio France έχει 4.300 εργαζομένους και 13,5 εκατομμύρια ακροατές.

Το κράτος εξασφαλίζει το 90% των πόρων του ομίλου μέσω ενός φόρου για τα οπτικοακουστικά μέσα.