Με μια μεγάλη αποστολή στην Νότιο Αφρική ολοκληρώνει τον κύκλο των εφετινών της εκπομπών, η Έρευνα. Επί δέκα ημέρες, η κάμερα της Έρευνας κατέγραφε την ζωή της χώρας, φέρνοντας πίσω ένα υλικό διάρκειας πάνω από 20 ώρες. Έκανε ένα μακρύ οδοιπορικό από την μια ως την άλλη άκρη της χώρας που προετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είδε τα μοντέρνα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, αλλά και τις αλάνες όπου παίζουν μπάλα ξυπόλητα παιδιά. Μπήκε στα πλούσια γκέτο των λευκών και στα τενεκεδόσπιτα των απόκληρων του Όραντζ Φαρμ. Μίλησε με για ποδόσφαιρο με τους οργανωτές των αγώνων, αλλά και με τους πρώην φυλακισμένους του χειρότερου κάτεργου στα χρόνια του απαρτχάιντ, που έμειναν ζωντανοί χάρις στο ποδόσφαιρο και μέσω του ποδοσφαίρου. Κατέγραψε εικόνες μιας πολύχρωμης, ζεστής και χαρούμενης χώρας που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της στον κόσμο, αλλά και τις εικόνες μιας χώρας βυθισμένης στην φτώχεια, τις φοβερές κοινωνικές διακρίσεις και την μεγάλη μάστιγα του AIDS, που πλήττει έναν στους δέκα κατοίκους της, κυρίως νέες γυναίκες και παιδιά.

Κι όλες αυτές οι αντιφατικές εικόνες συνθέτουν το πορτρέτο μιας χώρας. Της αληθινής χώρας που δεν θα δουν ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε οι φίλαθλοι που θα ταξιδέψουν εκεί, ούτε τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, που θα βλέπουν τους αγώνες στην τηλεόραση.

Πηγή: megatv.com