Στην Ελλάδα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, με τα μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις για τις εξελίξεις στη χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 870 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές, από 45 χώρες, αριθμός μεγαλύτερος κατά 35% σε σχέση με τις εκλογές του 2012 έχουν διαπιστευθεί και καλύπτουν την εκλογική αναμέτρηση από το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Προβολής Γιώργος Καραγιάννης παρουσιάζοντας, σήμερα το πρωί, στα ΜΜΕ το Κέντρο Τύπου, οι εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της προεκλογικής περιόδου, ενδιαφέρον το οποίο κορυφώνεται με την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

«Είναι γεγονός πως η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, λόγω της κρίσης αλλά και της συστηματικής προσπάθειας να πατήσουμε ξανά γερά στα πόδια μας. Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα αυτές τις μέρες στις ελληνικές εκλογές», παρατήρησε. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, 100 τηλεοπτικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο, θα καλύπτουν, από το Ζάππειο, τις ελληνικές εκλογές.

Από νωρίς σήμερα, τα διεθνή ΜΜΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης με τους διεθνείς δανειστές», γράφει το BBC, ενώ η επίσης βρετανική Guardian κάνει λόγο για μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκλογές αναμένεται να φέρουν μια κυβέρνηση με πρώτο κόμμα το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, γράφει το AlJazeera, ενώ το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σημειώνει πως η Ευρώπη παρακολουθεί καθώς οι Έλληνες αποφασίζουν αν θα ακολουθήσουν τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή αν θα προκαλέσουν τους πιστωτές.

«Το μάθημα από τις ελληνικές εκλογές είναι ότι η λιτότητα πρέπει να τελειώσει» σημειώνει ο Observer και προσθέτει πως οι εκλογές αυτές θα είναι θρυαλλίδα εξελίξεων για την Ευρώπη. Ως σημείο-καμπή για την Ευρώπη χαρακτηρίζει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές εκλογές.

«Οι εκλογές αναμένεται να φέρουν το ακροαριστερό κόμμα, το ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο» εκτιμά το πρακτορείο. Σχολιάζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα μιας «τεράστιας απογοήτευσης» των Ελλήνων, αναφέρει ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «η πρώτη κυβέρνηση κράτους της Ευρωζώνης που ανοικτά έχει δεσμευτεί να καταργήσει τους όρους λιτότητας που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης».

Το Reuters πάντως επισημαίνει ότι είναι πολύ αμφίβολο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία.

Οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα μονοπωλούν το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου. Οι σχολιαστές εστιάζουν στην επόμενη μέρα και στις συνέπειες του αποτελέσματος όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt υπό τον τίτλο: «Το ευρώ μπροστά στον μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του».