Συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής η Ένωση Συντακτών διοργανώνει την έκθεση «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014», την οποία θα εγκαινιάσει την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Η έκθεση εγκαινιάζεται στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ την ίδια ημέρα που εκατό χρόνια πριν (14/12/1914) υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενώσεως από μια χούφτα δημοσιογράφους της εποχής κάτω από αντίξοες, για τον τόπο, συνθήκες για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Περιλαμβάνει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Ειδικότερα στην έκθεση παρουσιάζονται πορτρέτα δημοσιογράφων-λογίων, σημαντικά πνευματικά έργα των οποίων είδαν πρωτίστως το φως σε εφημερίδες και περιοδικά, έργα τέχνης–δάνεια στην ΕΣΗΕΑ– σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων που παραχωρήθηκαν ειδικά για την έκθεση. Επίσης οπτικοακουστικά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για την ιστορική βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς και ντοκιμαντέρ για το έργο του δημοσιογράφου, την ιστορία της είδησης αλλά και ένα χρονικό που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ. Η εικόνα του δημοσιογράφου όπως έχει καταγραφεί στον κινηματογράφο αποτελεί επίσης ένα κομμάτι της, ενώ αποτυπώνονται οι διεκδικήσεις αλλά και η κρίση που πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

“Είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους μας καθώς η Ένωση συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, ενώ ταυτόχρονα βιώνουμε την οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει τα ΜΜΕ, το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το δημοσιογραφικό λόγο και φυσικά τους συναδέλφους. Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή διοργανώνοντας μια έκθεση εδώ στην ΕΣΗΕΑ. Πρόθεσή μας είναι, με αφορμή την έκθεση, να επισκεφθούν το κτίριο όχι μόνο οι συνάδελφοι αλλά και το ευρύ κοινό και κυρίως οι νέοι. Θέλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να επισκεφθούν την ΕΣΗΕΑ όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας” τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και συμπλήρωσε: ” Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε με τα ΕΛΤΑ δύο σειρές γραμματοσήμων: η πρώτη περιλαμβάνει τους πρώην προέδρους της Ενώσεως Συντακτών που δεν ζουν και η δεύτερη κορυφαίες προσωπικότητες της ιστορίας της δημοσιογραφίας και της Ενώσεως, όπως ο νεκρός του Πολέμου του ’40 Κωστής Παπαδάκης, πολεμικός ανταποκριτής του «Ελευθέρου Βήματος», ο Κώστας Βιδάλης, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Θεσσαλία, ενώ πήγαινε να καλύψει τα γεγονότα για την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», τον Γεράσιμο Λύχνο και τον Ηρακλή Πετιμεζά, που εκτός του ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, υπήρξαν και μεγάλοι δωρητές της ΕΣΗΕΑ”.

Ο επιμελητής της έκθεσης Χάρης Καμπουρίδης είπε ότι: “Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών στην πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική εξέλιξη του τόπου. Συμπεριλαμβάνει ευρύτερους προβληματισμούς και δημιουργικές προεκτάσεις της δημοσιογραφίας που διεκπεραιώνονται στα τελευταία 100 χρόνια”.

Η έκθεση αναπτύσσεται πάνω σε τέσσερις άξονες:

-Το δημοσιογραφικό έργο, που υπηρετούν τα μέλη της Ενώσεως, οι άνθρωποι και οι σπουδαίες προσωπικότητες.

-Οι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

-Οι τέχνες και ο πολιτισμός, που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από το έργο της Ενώσεως

-Η αδιάλειπτη και συνεχής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χάρη Καμπουρίδη και της Θεοδώρας Πασαχίδου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015