H διεύθυνση της «Libération», της καθημερινής εφημερίδας της Γαλλίας που πρόσκειται στην Αριστερά, ανακοίνωσε σήμερα στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να περικόψει 93 θέσεις εργασίας στο έντυπο, στο οποίο εργάζονται 250 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 180 είναι δημοσιογράφοι.

Αυτή η μαζική μείωση του εργατικού δυναμικού, η μεγαλύτερη που έχει τεθεί ποτέ υπό εξέταση στην εφημερίδα, αναμένεται να οδηγήσει στο να σχηματισθεί μια κοινή συντακτική ομάδα στην εφημερίδα και τη διαδικτυακή της έκδοση και θα αριθμεί συνολικά 130 δημοσιογράφους, διευκρίνισε σε ένα δελτίο Τύπου ο διευθυντής της εφημερίδας, Λοράν Ζοφρέν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο περί περικοπής περίπου 50 θέσεων εργασίας στη συντακτική ομάδα. Ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στην εφημερίδα από 1ης Αυγούστου, όμως μόλις περίπου 12 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν.

«Η κρίση στον Τύπο, που πλήττει σκληρά τις καθημερινές εφημερίδες, μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε το δυναμικό μας (περικοπή 93 θέσεων εργασίας) όμως κάνουν πολλές εφημερίδες στη Γαλλία και στον κόσμο» επισήμανε ο Ζοφρέν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε 4 σχέδια για το μέλλον της Λιμπερασιόν: ανανέωση του ιστοτόπου Libération.fr με μια κοινή ομάδα στην εφημερίδα και τη διαδικτυακή έκδοση 130 δημοσιογράφων, που θα εργάζονται σε όλα τα μέσα.

Επιπλέον η διεύθυνση θα προχωρήσει στη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των άρθρων και περιεχομένων που περιλαμβάνει η εφημερίδα Λιμπερασιόν, στη συνδρομητική έκδοση.

Επίσης αναμένεται η «βαθιά ανανέωση» της εφημερίδας που θα έχει νέα εμφάνιση στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Και τέλος, «νέες δραστηριότητες» μέσω της ώθησης των φόρουμ, της δημιουργίας ενθέτων και μέσω της αλλαγής του περιεχομένου του μηνιαίου περιοδικού Next.

«Αυτές οι περικοπές αναμένεται να οδηγήσουν σε μία κερδοφόρα χρήση στο τέλος του 2015. Αυτό είναι το αντίτιμο για την ανεξαρτησία της εφημερίδας» προσέθεσε ο ίδιος.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η εφημερίδα που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Ζαν-Πολ Σαρτρ το 1973 είδε την κυκλοφορία της να μειώνεται από τα 174.000 φύλλα το 2001 στα 101.000 το 2013.