Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης και των δεδουλευμένων στους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου που απολύθηκαν στις 11 Ιουνίου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης.

Με την ερώτηση ο Κρίτων Αρσένης ζητά από την Κομισιόν να εξετάσει κατά πόσο είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζομένους της εταιρείας οι οποίοι είχαν μονιμοποιηθεί το 2006 με το διάταγμα Παυλόπουλου, καθώς και η ετεροχρονισμένη καταβολή των αποζημιώσεων στους υπόλοιπους. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν έχουν δοθεί ούτε οι υπερωρίες, αλλά ούτε και η κανονική άδεια του 2013.

Για το θέμα ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Έντεκα μήνες μετά την αντισυνταγματική και ενάντια σε κάθε ευρωπαϊκή αρχή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ οι πρώην εργαζόμενοι της δεν έχουν λάβει τις οφειλόμενες από την εργατική νομοθεσία αποζημιώσεις τους. Πρόκειται για μία ακόμα παράνομη απόφαση της κυβέρνησης που καταστρατηγεί τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το γεγονός ότι δεν τους έχει καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται, πέρα από το γεγονός ότι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία τους, συνιστά στην πράξη ακύρωση της απόλυσης τους. Ζητώ να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη μη επαναλειτουργία της ΕΡΤ, να καταβάλει στους εργαζόμενους τις αποζημιώσεις, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο και πολιτισμένο κράτος του κόσμου.»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Μη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ

Έχουν περάσει 10 μήνες από την αιφνιδιαστική, αντιδημοκρατική και πρωτοφανή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, την ΕΡΤ, απολύοντας συνολικά 2.600 εργαζόμενους. Εκτός από τον αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία χαρακτήρα αυτής της απόφασης η ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να τηρήσει τη νομιμότητα ούτε όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων στους απολυμένους της εταιρείας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί μόλις δύο δόσεις σε 1.300 πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ, ενώ έχει ήδη παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για καταβολή της τρίτης δόσης που έπρεπε να είχε εξοφληθεί τον Οκτώβριο. Ακόμα σε περίπου 1.000 εργαζόμενους οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε λάθος ημερομηνίες και χωρίς να τους έχει γνωστοποιηθεί το συνολικό ποσό της αποζημίωσης τους. Επιπροσθέτως δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα για την άδεια του 2013, με τις προσαυξήσεις, ούτε τα δεδουλευμένα και οι υπερωρίες σε όσους τους οφείλονται.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η μη καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ Α.Ε;

Η μη καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων συνιστά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, στην πράξη ακύρωση της απόλυσης των εργαζομένων;