Το νέο ασφαλιστικό, τα σκάνδαλα Siemens, C4I και Βατοπεδίου, αλλά και οι εμπλεκόμενοι σε αυτά, η κόντρα των υπουργών Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη με αιχμή το θέμα της ακρίβειας και τις ανόδου του πληθωρισμού, η αύξηση της ανεργίας, τα μεγάλα προβλήματα στο ΕΣΥ με ελλείψεις υλικών και επισχέσεις εργασίας σε 20 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, η φημολογία περί εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς και τα 22 έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) συνολικού προϋπολογισμού 2,09 δισ. ευρώ, τα οποία δημοπρατούνται άμεσα όπως ανακοίνωσε η Λούκα Κατσέλη, αλλά και οι απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 6,7% κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Απολύσεις εξπρές. Προεδρικό Διάταγμα – βόμβα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “απολύσεις “εξπρές” από τον Σεπτέμβριο, με περικοπή των αποζημιώσεων στο 50% και 12μηνη “δοκιμαστική εργασία” με το 80% (ίσως και το 70%) του βασικού μισθού (χωρίς αποζημίωση), φέρνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή των “εργασιακών αλλαγών” που προβλέπονται στο μνημόνιο με την “τρόικα”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Ξεκούρδιστη ορχήστρα η κυβέρνηση. Ο καθένας το “βιολί” του και ο… λογαριασμός στους πολίτες”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται “στο μάτι του κυκλώνα”, ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται απολύτως ασυντόνιστη, ανίσχυρη και αδύναμη να χειριστεί τα μεγάλα και επιτακτικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό παράδειγμα, με τον πρωθυπουργό να αναζητεί στα ΜΜΕ τους “ενόχους” για το κλίμα καταστροφολογίας, και τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις τον Αύγουστο! Τι μηνύματα στέλνουμε στο εξωτερικό; Αυτό, δυστυχώς, δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση”.

Η ΑΥΓΗ: “Ναυαγούν στα έσοδα, πνίγουν την οικονομία. Κρύβουν την υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα με “δημιουργική λογιστική”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “να εξωραϊσει τεχνητά τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρύβει την υστέρηση του 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα, αποφεύγοντας τις συγκρίσεις με τους στόχους του νέου Προγράμματος Σταθερότητας”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Τα ντοκουμένα της απάτης με το C4I κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “τεράστια ερωτηματικά για το ρόλο του στη σκανδαλώδη σύμβαση του περιβόητου συστήματος ασφαλείας (C4I) των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 προκύπτουν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του εκπροσώπου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας SAIC?SIEMENS Γιώργου Τρεπεκλή. Η “Α” αποκαλύπτει σήμερα δύο ντοκουμέντα – φωτιά που είναι άκρως ενδεικτικά για το βρώμικο παρασκήνιο τόσο της ανάθεσης όσο και της παραλαβής του έργου ενόψει των Αγώνων”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Μπλακάουτ στη βαθμολόγηση των γραπτών. Στον αέρα τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών. Λευκή απεργία καθηγητών για τις χαμηλές αμοιβές”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “μπλακάουτ στις Πανελλαδικές σημειώθηκε χθες μετά τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στον περιορισμό των αμοιβών τους. Το ένα μετά το άλλο έκλεισαν τα βαθμολογικά κέντρα σε όλη την Αθήνα, ενώ το “ντόμινο” αναμένεται να περάσει και στην περιφέρεια. Οι καθηγητές κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας οτι τους κορόιδεψε”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Το ΕΣΥ υπό κατάρρευση. Σε τέλμα η δημόσια υγεία λόγω αδυναμίας πληρωμών και απαγόρευσης αγορών”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “πύργο από τραπουλόχαρτα που καταρρέει θυμίζει το ΕΣΥ, καθώς οι ελλείψεις υλικών και οι επισχέσεις εργασίας (σε 20 νοσοκομεία) έχουν οδηγήσει σε τέλμα τα δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αρκείται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η κατάσταση έχει φθάσει μάλιστα σε τόσο τραγικό σημείο που σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμη και απλές ιατρικές πράξεις”.

ΕΘΝΟΣ: “Σε… κώμα τα δημόσια νοσοκομεία. Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “τραγική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε επείγουσες ανάγκες εξαιτίας των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Νοσοκομεία αιχμής μάλιστα μειώνουν ή αναβάλλουν χειρουργικές επεμβάσεις”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Οι τουρκοτσολιάδες ρίχνουν… Αγκυρα στην Θράκη”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “ναι! Η πραγματικότητα για τη Θράκη είναι οδυνηρή. Η ελληνική αδιαφορία και εγκατάλειψη της ακριτικής αυτής περιοχής, είναι εγκληματική. Η Τουρκία έχει πατήσει το πόδι της σε όλους τους τομείς και η τουρκική παρουσία είναι ορατή και άκρως αισθητή. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύθηκαν τη χρόνια ελληνική αδράνεια και έδρασαν καταλυτικά”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Ζητιανεύουν το γάλα για τα μωρά σε νοσοκομείο. Δεν έχουν να ταϊσουν τα νεογέννητα στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σε κόμμα βρίσκονται οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και το αιμοδυναμικό τμήμα των νοσοκομείων. Επίσχεση εργασίας σε είκοσι νοσοκομεία που έμειναν από αναλώσιμα. Λουκέτο σε χειρουργεία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είτε οι γονείς αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους το γάλα των μωρών τους είτε οι εργαζόμενοι να ζητούν δανεικά το γάλα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Υπόγεια διαπλοκή Siemens με εξοπλιστικά σκάνδαλα. Πως μπλέκουν οι μίζες για όπλα με τα “μαύρα ταμεία” του γερμανικού κολοσσού”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης, όταν επικεφαλής του ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και, κατόπιν, ο Γιάννος Παπαντωνίου, βρίσκεται στη λίστα της Βουλής με τους επιχειρηματίες στους λογαριασμούς των οποίων διοχετεύθηκαν χρήματα από εταιρίες των “μαύρων ταμείων” της Siemens. Πρόκειται για τον Αντώνη Κάντα, σε λογαριασμό του οποίου εστάλησαν 500.000 ευρώ, σε μια περίοδο η οποία συμπίπτει με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη λεόντια προμήθεια του C4i”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Ασφαλιστικό: 3 δόσεις φαρμάκι. Κατά κύματα οι ανατροπές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση “σπάει” τις σκληρές διατάξεις του Ασφαλιστικού σε τρεις δόσεις μέσα στο καλοκαίρι. Ποντάρει έτσι στη σταδιακή ανατροπή των συνταξιοδοτικών διατάξεων, έχοντας σαν “σύμμαχο τη θερινή ραστώνη. Η αρχή θα γίνει μετά την επίσκεψη της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα επικυρωθούν οι νέες ρυθμίσεις. Οι αλλαγές θα συνεχιστούν κατά κύματα μέχρι το φθινόπωρο”.

ΕΣΤΙΑ: “Τώρα χάνεται η μεγάλη ευκαιρία. Για την ανασύνταξη της οικονομίας”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει οτι η κρίσις που διέρχεται η χώρα είναι ευκαιρία για να ανασυνταχθή. “Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία”, λέει συχνά ο κ. Παπανδρέου. Ομως αυτό που διακηρύττει, προδήλως δεν το εφαρμόζει ο ίδιος. Διότι η πραγματική ευκαιρία τώρα χάνεται. Ενώ η κρίσις όντως συνιστά ευκαιρία για να αλλάξουν τα πάντα στον τόπο μας, δεν αλλάζει τίποτε. Τα κακώς κείμενα παραμένουν ως έχουν”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Αγωνία και κατάρρευση προσδοκιών. Public Issue: Στο ναδίρ η ικανοποίηση των πολιτών από το ΠΑΣΟΚ (18%) και τη ΝΔ (9%)”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “την αγωνία των πολιτών για το “σήμερα” αλλά και την πλήρη κατάρρευση των προσδοκιών για το “αύριο” σε συνδυασμό με τη διευρυνόμενη δυσπιστία έναντι του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αποτυπώνει το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue για την “Κ” και τον ΣΚΑΙ. Περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν πως η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, με το σχετικό ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις τέσσερις μήνες”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Αντικρουόμενα καταστροφολογικά σενάρια …για την ελληνική Οικονομία. Χέρμαν βαν Ρομπεϊ: “Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “την πεποίθησή του οτι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει εξέφρασε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στο βελγικό οικονομικό περιοδικό Trends – Tendances. “Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει”, είπε ο Ρόμπεϊ και διαβεβαίωσε οτι κανένα κράτος δεν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, ο οίκος Standard & Poor’s εκφράζει αντίθετη άποψη, καθώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, αλλά και διάσπαση της Ευρωζώνης”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Πέντε χρόνια “ποινή” στα βαρέα και ανθυγιεινά. Συντάξεις: Ανατροπές για 700.000 εργαζομένους”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “αναπροσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 55 στα 60 χρόνια με 35ετία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα φέρνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο Λοβέρδου. Η αύξηση προβλέπεται να είναι ένα δωδεκάμηνο ανά έτος και θα αρχίσει από το 2011”.

Η ΝΙΚΗ: “Ματώνουν τον ήλιο. Ολο το παρασκήνιο του πολέμου Κατσέλη – Παπακωνσταντίνου”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση η κόντρα υπουργών για την ακρίβεια. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αρμόδια υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, η οποία βάλλεται από συναδέλφους της για την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου της να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: “Εκλογές το Σεπτέμβριο. Αιφνιδιασμός: Πιθανότερες ημερομηνίες 19 ή 26 του μηνός”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, αδιαφορώντας για το πόσοι και ποιοι θα ματώσουν, ετοιμάζεται για εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αφήσει πίσω το ΠΑΣΟΚ, τις κυβερνήσεις και τα στελέχη που εμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έχουν εμπλακεί στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την Τρίπολη, μίλησε για “λύτρωση”, την οποία χρειάζονται η κοινωνία και η πολιτική, από τη διαφθορά”.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: “Η μεγάλη των εισπρακτόρων γιορτή! Ω, τι πάρτι… μάνα μου, Ελλάς”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “και ξαφνικά κάτι άρχισε να κινείται πιο σοβαρά το βράδυ της Τετάρτης στο σκάνδαλο Siemens… Ακόμα και ο Παύλος Τσίμας, ο μόνος δημοσιογράφος που κατονομάστηκε ως έστω απλή επαφή του Χριστοφοράκου, αγανακτισμένος (λέει…) ζητούσε να πάψει πια να ασχολείται η επιτροπή με τις τοστιέρες και τους λεμονοστύφτες και να προχωρήσει σε εκείνους που πήραν τα χοντρά λεφτά”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Λαϊκό δικαίωμα ο τουρισμός, η ανάπαυση, η προαγωγή της υγείας, η αναψυχή. Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Ηδη, το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές. Δεν αφορίζουμε την τουριστική οικονομική δραστηριότητα, θεωρούμε, όμως, βαθύτατα αντιλαϊκή την άποψη των υπόλοιπων κομμάτων οτι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αυτή η άποψη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου”.

City Press: “Κόντρες” για την ακρίβεια”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “αιχμές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει, κατά κύριο λόγο, το υπουργείο Οικονομικών και την επίδρασή τους σε οικονομικά μεγέθη της χώρας, όπως είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, άφησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, η υπουργός Οικονομίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να τονίσει το συλλογικό χαρακτήρα των αποφάσεων της κυβέρνησης”.

Metro: “Ενας στους τρεις νέους αδυνατεί να βρει δουλειά”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “η εποχική εργασία λόγω της πασχαλινής περιόδου μείωσε τα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο του 2010, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία μειώθηκε στο 11,6% τον περασμένο Μάρτιο από 12,1% τον Φεβρουάριο, συγκριτικά όμως με τον Μάρτιο του 2009 η αύξησή της ξεπερνά τις 2 ποσοστιαίες μονάδες”.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Βόρεια Ελλάδα: Βραχυκύκλωμα στα νοσοκομεία”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Κάνουν πάρτι με τα φάρμακα. Νέα στοιχεία-σοκ για τον “Αγιο Παύλο”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Ενδείξεις ισορροπίας για την οικονομία. Εφικτή η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, λένε τώρα οι ξένοι”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ και ξένοι οίκοι επιχείρησαν χθες να βάλουν “φρένο” στα εφιαλτικά σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από την Ευρωζώνη. Μεικτή εικόνα από τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το α’ πεντάμηνο. Το “ψαλίδισμα” στις δημόσιες επενδύσεις και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μείωσαν το έλλειμμα 38,8%, παρά την υστέρηση που συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα έσοδα”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Ερχονται ΣΔΙΤ 2 δισ. ευρώ. Δημοπρατούνται 22 έργα, συντάσσεται πενταετής προγραμματισμός σε νέους τομείς”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “συνολικά 22 έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού 2,09 δισ. ευρώ δημοπρατούνται άμεσα, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η ίδια, έχουν ήδη “ξεμπλοκάρει” μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε ενέργεια και τουρισμό, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, ενώ το αυτό επιδιώκεται και για άλλα επενδυτικά έργα αντίστοιχου ύψους”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Επενδύσεις 6 δισ. ευρώ “θερμαίνουν” την αγορά. Από το 2011 θα αρχίσει η ροή των πόρων του νέου αναπτυξιακού νόμου”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ “ξεπαγώνουν” άμεσα, με πρωτοβουλίες της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, ενώ επιτυγχάνεται η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και από το 2011 θα αρχίσει η ροή των πόρων από το νέο αναπτυξιακό νόμο”.