Την ανησυχία του για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά κατοικιών δημοσιογράφων στην Αθήνα στις 11 Ιανουαρίου, εκφράζει με αποψινή του ανακοίνωση ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO), που εδρεύει στη Βιέννη.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Όλιβερ Βούγιοβιτς, αυτή είναι μια «νέα, ανησυχητική κλιμάκωση της βίας κατά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, ο SEEMO ανησυχεί για τον αριθμό των βίαιων περιστατικών και των διαφόρων μορφών πίεσης που ασκείται στους δημοσιογράφους στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες και καλεί τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν επειγόντως τις υποθέσεις αυτές και να βρουν τους υπαίτιους».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν ανοιχτά τα ΜΜΕ, που αποτελούν ζωτικό κομμάτι της Δημοκρατίας και σημειώνεται πως δύο ημέρες αργότερα επίθεση δέχθηκε και η οικία του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αναφέρεται επίσης ότι η οργάνωση «Εραστές της Ανομίας» ανέλαβε την ευθύνη, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η κάλυψη της οικονομικής κρίσης γίνεται από τα ΜΜΕ με τρόπο ευνοϊκό για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον SEEMO, το 2012 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 38 περιστατικά παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου ή επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και ήδη πέρσι ο Οργανισμός είχε επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα, απευθύνοντας έκκληση στις ελληνικές αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν όλα τα περιστατικά και να πάρουν σαφή θέση σε σχέση με τις επανειλημμένες επιθέσεις σε δημοσιογράφους.