Η Κροατία θα είναι, εκτός απροόπτου, από την 1η Ιουλίου του 2013 το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σε μια περίοδο, που αρκετοί γκρινιάζουν για την λογική της «αλόγιστης διεύρυνσης», η χώρα προσπαθεί να υλοποιήσει και τις τελευταίες δεσμεύσεις της, προκειμένου να μην δώσει σε κανένα την αφορμή να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ και στη Ριέκα και μίλησε με «επίσημους» και μη για τις προσδοκίες, που συνδέονται με αυτή την προοπτική. Κατέγραψε επίσης τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα μια κοινωνία, που ήταν σχετικά «κλειστή» τις περασμένες δεκαετίες.

Αν και δεν είναι ακόμα μέλος της ΕΕ η Κροατία ένοιωσε ήδη έντονες τις αναταράξεις από την κρίση της ευρωζώνης και διανύει περίοδο ύφεσης και ανόδου της ανεργίας. Οι νεαροί πολίτες της προσδοκούν, ότι με την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ θα ανοίξουν οι πόρτες της αγοράς εργασίας σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μια ελπίδα, που ίσως αποδειχτεί τελικά υπερβολική.

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα, που επηρεάζει την προσαρμογή της χώρας στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές είναι αυτό της διαφθοράς, που βασανίζει τους πολίτες και αποτρέπει συχνά και ξένους επενδυτές από το να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Εκπρόσωποι οργανώσεων, που αγωνίζονται για την καταπολέμησή της μιλούν στο φακό των «27 της Ευρώπης», όπως επίσης πολιτικοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.