Επιστολή στο ΕΣΡ υπογράφουν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των κρουσμάτων εκπομπών με σεξιστικό λόγο και την αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων. Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια της 30/5/2017 τηλεοπτικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια», «στο όνομα της σάτιρας» γυναίκα-υπάλληλος της Βουλής βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο.

Σχόλια τα οποία, σύμφωνα με τους βουλευτές σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται στη λογική της σάτιρας. Οι βουλευτές διαβιβάζουν στο ΕΣΡ και το σχετικό απόσπασμα από τη συγκεκριμένη εκπομπή και υπογραμμίζουν ότι παρόμοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και σεξιστικής εικόνας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας σε πλείστες όσες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνον μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ιδεολογίας καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει κοινωνικές ανισότητες – στην προκείμενη περίπτωση, έμφυλες διακρίσεις», αναφέρουν οι βουλευτές και προειδοποιούν ότι «η αναπαραγωγή έμφυλων στερεότυπων, η σεξιστική εικόνα και η σεξιστική γλώσσα οδηγούν, τελικά, όχι μόνο σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών αλλά, εν τέλει, απενοχοποιούν τη σεξουαλική βία».

Τονίζουν επίσης ότι «ο σεξισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι όχι μόνο υπονομευτικός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά λειτουργεί, εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας». Οι βουλευτές ζητούν από το ΕΣΡ να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή στο ΕΣΡ απέστειλε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου καταγγέλλοντας ότι στην τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» προβλήθηκε βίντεο, το περιεχόμενο του οποίου προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια γυναίκας-υπαλλήλου της Βουλής. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής επισημαίνει μάλιστα στο ΕΣΡ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ή μεμονωμένο, μιας και έχουν υπάρξει και άλλα δείγματα σεξιστικού λόγου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.