Το Survivor, το παιχνίδι επιβίωσης στον Άγιο Δομίνικο που φτάνει τους παίκτες στα όρια των αντοχών τους, έχει σαρώσει την ελληνική τηλεόραση. Το κυρίαρχο τηλεοπτικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα φιλικά πηγαδάκια που σχολιάζουν μετά μανίας τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των «Μαχητών» και των «Διασήμων» αλλά και τις συχνές τάσεις αλληλοεξόντωσης, με φόντο το χρηματικό έπαθλο των 100.000 ευρώ.

Τα τηλεοπτικά φορμάτ με πρωταγωνιστές ανθρώπους σε ιδιαίτερες καταστάσεις, που εγείρουν το συναίσθημα, πάνε αρκετά πίσω στο χρόνο. Το πρότυπο πρόγραμμα στην ιστορία των ριάλιτι θεωρείται το Candid Camera του παραγωγού Allen Funt, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1948. Μια κρυμμένη κάμερα πρόδιδε αστείες και περίεργες καταστάσεις ανυποψίαστων πολιτών.

Μπορεί το Candid Camera να προκαλούσε κυρίως το γέλιο, δεν συνέβη όμως το ίδιο σε κάποια άλλα ριάλιτι talk shows που βάφτηκαν στο αίμα. Οι πρωταγωνιστές τους βίωσαν σκληρές καταστάσεις και έφτασαν στο σημείο είτε να δολοφονήσουν είτε να αυτοκτονήσουν. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά.

The Jenny Jones Show

f3855efafe46d802acc79e0e1b8e18cc

Κανένα θέμα δεν ήταν ταμπού στο ριάλιτι «The Jenny Jones Show». Το πρόγραμμα που παιζόταν στους τηλεοπτικούς δέκτες από το 1991 έως το 2003 έκανε μεγάλες τηλεθεάσεις έχοντας ως άξονά του την εκμετάλλευση των καλεσμένων του που παγιδεύονταν συχνά σε απελπιστικές καταστάσεις.

Το 1995 ένας από τους πρωταγωνιστές του show ονόματι Scott Amedure τόλμησε να αποκαλύψει τον έρωτα και τον κρυφό θαυμασμό του για έναν άλλο άντρα, τον Jonathan Schmitz. Η παρουσιάστρια Jenny Shows βρήκε το κατάλληλο «θύμα» και κάνοντας διάφορες ερωτήσεις έκανε τον ερωτοχτυπημένο Scott να αποκαλύψει τις φαντασιώσεις του με το αντικείμενο του πόθου του.

Ο Schmitz δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο κρυφός θαυμαστής του. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι πήγε στην εκπομπή από περιέργεια και ότι η παραγωγή τον είχε ξεγελάσει, λέγοντάς του ότι υπήρχε μια γυναίκα που τον είχε ερωτευτεί. Ο εξευτελισμός του ήταν μεγάλος καθώς συχνά έκρυβε το πρόσωπό του με τα όσα άκουγε.

Τρεις μέρες μετά την εκπομπή ο Scott άφησε ένα ερωτικό σημείωμα στο σπίτι του Schmitz, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια. Και ο τελευταίος αφήνιασε. Αγόρασε ένα όπλο και πήγε στο σπίτι του θαυμαστή του. Ο καυγάς που ακολούθησε ήταν έντονος και κατέληξε στη δολοφονία του 32χρονου Scott με δύο πυροβολισμούς στο στήθος. Ο Schmitz στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία και παραδόθηκε.

Ομάδα έμπειρων δικηγόρων, που ανέλαβε την υπεράσπιση του τηλεοπτικού σόου, κατάφερε να το απαλλάξει από κάθε νομική ευθύνη σχετικά με το φόνο. Ο Schmitz καταδικάστηκε σε 25-50 χρόνια φυλάκισης, η οικογένεια του θύματος αποζημιώθηκε με 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εκπομπή συνέχισε να μεταδίδεται κανονικά.

The Jerry Springer Show

Jerry+Springer_crop

Ένας άνδρας, δύο γυναίκες. Από μόνη της η σύσταση αυτής της ιστορίας ήταν αρκετή για να ανάψουν τα αίματα στο επεισόδιο του ριάλιτι του Jerry Springer με τίτλο «Κρυφές ερωμένες αποκαλύπτονται» που εξειδικευόταν στα ερωτικά τρίγωνα.

Ο 40χρονος Ralf Jurgen-Panitz, η γυναίκα του Eleanor και η πρώην γυναίκα του Nancy Campbell-Panitz ήταν οι πρωταγωνιστές στο τηλεοπτικό «ρινγκ». Ο 40χρονος κατηγορούσε την πρώην του ότι είχε κάνει τη ζωή του με τη νέα του σύντροφο κόλαση. Η αποκάλυψη μάλιστα ότι την είχε παντρευτεί έκανε έξαλλη την πρώην. Η ένταση χτύπησε κόκκινο, οι αποδοκιμασίες του κοινού έδιναν και έπαιρναν και τα «μπιπ» σε όλες τις βωμολοχίες δεν σταμάταγαν από την παραγωγή του ριάλιτι.

dfgh
Ralf Jurgen-Panitz, Eleanor (αριστερά), το θύμα Nancy Campbell-Panitz (δεξιά)

Λίγο μετά τη μετάδοση της εκπομπής το σώμα της Nancy Campbell-Panitz βρέθηκε από ένα φίλο της βάναυσα χτυπημένο και δολοφονημένο. Ο Ralf και η Eleanor ήταν άφαντοι. Μία βδομάδα μετά το φόνο το ζευγάρι εντοπίστηκε από την Αστυνομία στη Βοστόνη, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να περάσουν στον Καναδά και συνελήφθησαν. Και σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ότι η εκπομπή δεν έφερε νομική ευθύνη για την κατάληξη της Nancy, ενώ ο Ralf καταδικάστηκε για φόνο σε ισόβια.

To Catch A Predator

Chris-Hansen-1

Ένας ήταν ο σκοπός της εκπομπής «To Catch A Predator»: να συλλάβει «επί τω έργω» παιδόφιλους που «ψάρευαν» τα θύματά τους μέσω ίντερνετ, με τη χρήση κρυμμένων καμερών. Στο σόου που ήταν στον τηλεοπτικό αέρα για τρία χρόνια (2004-2007) ηθοποιοί υποδύονταν ανήλικους χρήστες του ίντερνετ και δελέαζαν τους παιδόφιλους να πάνε σπίτι τους. Όταν ο παιδόφιλος έφτανε στον τόπο συνάντησης ο παρουσιαστής Chris Hansen τον «υποδεχόταν» μαζί με ολόκληρο το τηλεοπτικό συνεργείο και φυσικά με τους αστυνομικούς που τον συλλάμβαναν.

Έτσι έγινε και στην περίπτωση του 56χρονου Louis William «Bill» Conradt Jr, αν και το τέλος ήταν απρόσμενο. Η παραγωγή έβαλε έναν ηθοποιό να παριστάνει τον 13χρονο και η συνομιλία με τον παιδόφιλο ήταν σίγουρα, όπως θα ακούσετε παρακάτω, άκρως σοκαριστική. Στη θέα των αστυνομικών ο 56χρονος αυτοπυροβολήθηκε και εξέπνευσε λίγο ώρα αργότερα στο νοσοκομείο.

Megan Wants To Marry A Millionaire

hauserman

Η Megan Hauserman είχε ένα όνειρο. Να βρει τον έρωτα, αρκεί αυτός να είχε φουσκωμένες τσέπες, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τις πολλές ανάγκες της. Έχοντας συμμετάσχει σε πολλά τηλεπαιχνίδια για να βρει τον κατάλληλο άνδρα έφτασε η στιγμή της δικής της εκπομπής: του απόλυτου ριάλιτι όπου εκατομμυριούχοι θα συναγωνίζονταν για την καρδιά και το κορμί της Megan και εκείνη θα απέρριπτε έναν κάθε εβδομάδα και θα κατέληγε στον ένα και μοναδικό.

Ένας από τους παίκτες που απέρριψε ήταν και ο 32χρονος κτηματομεσίτης Ryan Jenkins. Μετά τη μετάδοση τριών επεισοδίων ήρθε μια απρόσμενη εξέλιξη. Ο Ryan κατηγορήθηκε για το φόνο του 28χρονου μοντέλου Jasmine Fiore, την οποία είχε παντρευτεί δύο μέρες μετά τη γνωριμία τους! Η άτυχη κοπέλα βρέθηκε σφαγιασμένη και τοποθετημένη σε μια βαλίτσα. Το φονικό ήταν τόσο άγριο που το θύμα αναγνωρίστηκε μόνο από τα εμφυτεύματα στήθους που είχε βάλει. Λίγες μέρες μετά την ανεύρεση της σορού ο Ryan βρέθηκε κρεμασμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στον Καναδά και ένα σημείωμα αυτοκτονίας εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.

Η Megan Hauserman μετά το περιστατικό της δολοφονίας βρέθηκε πολλές φορές για απολογία στην Αστυνομία. Ο φόβος της ήταν τεράστιος. «Φοβόμουν ότι θα ερχόταν σε μένα. Ποτέ δεν έβγαινα από το σπίτι» είχε πει, καθώς μετά τη συμμετοχή του Ryan στο παιχνίδι και την απόρριψή η Megan συνέχιζε να διατηρεί επαφές με τον μετέπειτα δολοφόνο.