Ενστάσεις και διαφωνίες εκφράζει η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ), αναφορικά με την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη λειτουργία των καναλιών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΕΚ αναφέρει ότι με την πρόταση νόμου της ΝΔ ουσιαστικά τίθενται ταξικά κριτήρια όσον αφορά τους περιφερειακούς σταθμούς, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον στραγγαλισμό, και ξεκαθαρίζει ρητά ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο.

Αναλυτικότερα, η ΕΠΕΚ σημειώνει ότι η ανάθεση καθορισμού των τηλεοπτικών αδειών ορθώς πηγαίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο η ΝΔ δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να συμβουλεύεται την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ως προς τεχνικές γνώμες, κάτι που πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η ΕΠΕΚ ξεκαθαρίζει ότι οι συχνότητες δεν είναι άπειρες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα κανάλια είναι μόνο 28 από κακή επιλογή και λανθασμένο διαχωρισμό των τηλεοπτικών ζωνών της ελληνικής επικράτειας το 2006 από την ITU, με συνέπεια τώρα να τα μοιραζόμαστε με Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μάλτα και Ιταλία, και κατά δεύτερο λόγο με Κύπρο, Συρία, Λίβανο και Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 4 κανάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοντά στα ελληνικά σύνορα με τις αντίστοιχες χώρες. Οι δίαυλοι μπορούν να αυξηθούν, υπογραμμίζει η ΕΠΕΚ, σε 6 το πολύ σε 7.

Όσον αφορά τη δυνατότητα που δίνει στο ΕΣΡ η πρόταση νόμου της ΝΔ, να επεκτείνει τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών -εφόσον η ζήτηση καλύψει το υφιστάμενο όριο- και να αυξήσει την τεχνική δυνατότητα που θα επιτρέψει την έκδοση νέων αδειών, η ΕΠΕΚ τονίζει ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί και δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Για να αλλάξει το σύστημα εκπομπής και να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, υποστηρίζει η ΕΠΕΚ, προϋποθέτει νέες τεχνολογικές αλλαγές, οι οποίες δεν είναι δυνατόν σε εποχή κρίσης να ζητηθούν από τον κόσμο, καθότι το κοινό θα πρέπει να αλλάξει εκ νέου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές.

Η ΝΔ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΠΕΚ, ορίζει ένα περιοδικό τέλος χρήσης του φάσματος, το οποίο θα το ορίζει το ΕΣΡ. Όμως, διερωτάται η ΕΠΕΚ, αυτή τη στιγμή οι σταθμοί πληρώνουν τέλος χρήσης φάσματος στην DIGEA, άρα θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο αγαθό δύο φορές;

Για το σημείο της πρότασης νόμου της ΝΔ που ορίζει ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση άδειας περιφερειακού καναλιού, η ΕΠΕΚ εκτιμά ότι αυτή και μόνο η διάταξη αρκεί για να κλείσουν όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέοι περιφερειακοί σταθμοί που θα τους κατέχουν πλούσιοι επιχειρηματίες για να καταστεί η περιφερειακή τηλεόραση κατευθυνόμενη από μεγάλα συστημικά οικονομικά κέντρα που θα προωθούν τα συμφέροντά τους και θα αποπροσανατολίζουν τους τηλεθεατές.

Εδώ, η ανακοίνωση της ΕΠΕΚ, σημειώνει ότι στο νόμο Παππά υπάρχει προστατευτική διάταξη για να πάψει η αυθαιρεσία των διαφημιστικών εταιρειών και των media shops εις βάρος των περιφερειακών σταθμών.

Επίσης, αναφέρει ότι τη μέτρηση της τηλεθέασης πρέπει να την αναλάβει αποκλειστικά η ΕΛΣΤΑΤ ή έτερος κρατικός φορέας και να αποκλειστούν οι ιδιώτες και αναξιόπιστοι δημοσκόποι.

Επίσης, η ΕΠΕΚ στις παρατηρήσεις της σημειώνει ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει στις προτάσεις του τη μοριοδότηση των περιφερειακών σταθμών, κάτι που παγκοσμίως λαμβάνεται υπόψη σε όλους τους διαγωνισμούς. Επίσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στο μετοχικό κεφάλαιο των περιφερειακών σταθμών, η επένδυση των εγκαταστάσεών τους, το προσωπικό θα πρέπει να είναι ανάλογο με τα εισοδήματα του σταθμού, να ληφθεί μέριμνα για τις παραμεθόριες περιοχές και η Γενική Διεύθυνση των σταθμών να είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.

Ζητά, τέλος, η δικτύωση των περιφερειακών σταθμών, πλέον του ενός να παραμείνει στο πεντάωρο και, η δημόσια διαβούλευση να είναι πραγματικά δημόσια και δεκτική παρατηρήσεων και προτάσεων.