Ριζική αλλαγή πλεύσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις τηλεοπτικές άδειες επιβάλει η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το άρθρο 2α του νόμου 4339 που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη χορήγηση άδειας από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό, με συνέπεια ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο να θεωρείται άκυρος.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ προανήγγειλε προσωρινές άδειες προκειμένου τα κανάλια να συνεχίσουν να εκπέμπουν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση: όχι μόνο απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αλλά και αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Από Δευτέρα κιόλας, το Μαξίμου αναλαμβάνει δράση για τη μετάβαση στην επόμενη τηλεοπτική περίοδο, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου (που ήταν, άλλωστε, και η είδηση της πρώτης κυβερνητικής αντίδρασης -από την Όλγα Γεροβασίλη-, ευθύς μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου). Ενώ η επόμενη μέρα -«κλειδί» είναι η νέα προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στο θέμα αυτό όμως, θα πρέπει να αναμένουμε ένταση των πιέσεων από την κυβέρνηση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τον ορισμό των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής. «Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουμε από κοινού ΕΣΡ», σημείωνε κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και δεν θα είναι το μόνο πεδίο, στο οποίο η πλειοψηφία θα πιέσει την αντιπολίτευση. Η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται «τρύπα» στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α). Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν.

Ευχή της κυβερνητικής πλευράς είναι να τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου «νόμου Παππά» (αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου, αλλά μόνο το άρθρο 2Α, για τη δικαιοδοσία του υπουργού). Ένας διαγωνισμός που θα ήταν ευχής έργον να φέρει τα χρήματα που και ο πρόσφατος διαγωνισμός απέφερε, σημειώνεται από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας διαδικασίας με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας υπογραμμίζει την κυβερνητική στόχευσή, για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο. «Όσοι προσβάλλουν τις βεβαιώσεις λειτουργίας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επί σειρά ετών δέχονταν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, την παράταση λειτουργίας των καναλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό ετησίως για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής.

Κρέτσος: Όποιος θέλει να εκπέμπει θα πληρώσει

Την ρύθμιση για προσωρινή λειτουργία των καναλιών προανήγγειλε και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

«Αυτή τη στιγμή, το ΣτΕ αποφάσισε να γυρίσουμε στο σημείο που ήμασταν πριν, δηλαδή σε μία κατάσταση ανομίας που το ίδιο το ΣτΕ και η έννομη τάξη είχε καταδικάσει στο παρελθόν. Αυτό για εμάς είναι casus belli, εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, οπότε έρχεται μία νέα νομοθετική ρύθμιση, που αφορά την προσωρινή λειτουργία (των καναλιών). Το τζάμπα θα πεθάνει. Όποιος θέλει να εκπέμπει θα πληρώσει ένα αντίτυπο και θα περάσει ξανά τη βάσανο της κατάθεσης δικαιολογητικών που αφορούν μία σειρά από προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Κρέτσος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως θα συγκροτηθεί πολύ σύντομα το ΕΣΡ και θα διενεργηθεί και ο διαγωνισμός και σημείωσε: «Το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να γίνει αυτό (η συγκρότηση του ΕΣΡ) συνιστά αποτυχία του πολιτικού συστήματος και αποδεικνύεται χθες και με τους πανηγυρισμούς και με τις δηλώσεις περί εκλογών και περί παραιτήσεων ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται σε ένα σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Στη ΝΔ αξίζει δικαιωματικά ο τίτλος ότι είναι το κόμμα που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τη διαπλοκή».