Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά τις 17:30, ξεκίνησε η Πέμπτη και κρισιμότερη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου οι δικαστές καλούνται να ψηφίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Εκτιμάται ότι καθοριστικό θέμα θα αποτελέσει ο ρόλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πολλές αλλά σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την κρίση των δικαστών.

Σε περίπτωση που αποφανθούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας, κρίνοντας πως αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις αλλάζοντας τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι στο σκεπτικό της απόφασης θα καταγράφονται θέσεις που μπορεί βγάζουν από το αδιέξοδο την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, να αναφέρεται πως ο υπουργός δεν είχε μεν την αρμοδιότητα αλλά η υπόθεση πέρασε στα χέρια του καθώς δεν κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Εάν, πάλι, ο νόμος κριθεί συνταγματικός με το σκεπτικό πως η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία να περάσουν οι αρμοδιότητες στον υπουργό, τότε οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν για το θέμα του περιορισμένου αριθμού των αδειών.