Στον πυρήνα των θεμάτων που έχουν τεθεί για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες εισέρχεται σήμερα η διάσκεψη της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τέταρτη κατά σειρά διάσκεψη της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για τις 5.30 το απόγευμα οπότε και αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγηση του για το θέμα ο σύμβουλος της Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

Στη συνέχεια αναμένεται να τοποθετηθούν τα μέλη της Ολομέλειας τα οποία και θα κληθούν να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου σχετικά με το μείζον θέμα των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως είναι δύσκολο η Ολομέλεια του ΣτΕ να καταλήξει σήμερα σε απόφαση υπενθυμίζοντας, με νόημα, πως ο πρόεδρος του δικαστηρίου έχει ορίσει και νέα διάσκεψη για το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης.

Σε κάθε περίπτωση, αν η Ολομέλεια ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου η εφαρμογή του θα συνεχιστεί κανονικά. Αν, όμως, αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει εμπλοκή στην εφαρμογή του νόμου καθώς θα χρειαστεί νέα ρύθμιση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης της Ολομέλειας του ΣτΕ , πάντως, τίθεται, εκτός από το θέμα της συνταγματικότητα ή μη και αυτό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά της ρύθμισης επικαλούμενοι παραβίαση του συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβληθεί από το Δικαστήριο και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρμόδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να περιλαμβάνει και κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο.