Σοβαρά ερωτηματικά δημιούργησε το θέμα της ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις «δηλώσεις» του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο αποδόθηκε λανθασμένα ότι ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη. Μάλιστα, λόγω τους τεράστιου σφάλματος, όπως χαρακτηρίστηκε, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Άγκυρα απομακρύνθηκε από τη θέση του. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή νέες πληροφορίες για την υπόθεση που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκανε χθες λόγο για εικόνα διάλυσης των υπηρεσιών του υπουργείου. Σε ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αφετηρία της εσφαλμένης ενημέρωσης της κυβέρνησης είναι το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκαν λανθασμένα τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα. Απαντώντας σήμερα στην κ. Μπακογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιά, σημείωσε τα εξής:

  1. Όπως δήλωσα σε συνέντευξή μου η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, στο Ριζέ, δεν βασίστηκε στα μεταδοθέντα από το Γραφείο Τύπου της Αγκύρας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα οποία γινόταν αναφορά σε δημοψήφισμα για τη Θράκη.
  2. Πηγή ενημέρωσης ήταν το επίσημο κείμενο της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Τουρκίας και στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά σε δημοψήφισμα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έγινε βάσει του επίσημου κειμένου και για αυτό δεν περιέχει αναφορά περί δημοψηφίσματος.
  3. Αντιθέτως, τα μεταδοθέντα για το τουρκικό «Εθνικό Συμβόλαιο» υιοθετήθηκαν άκριτα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη που έσπευσε να καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  4. Η Ερώτηση της ΝΔ προκαλεί, επιπλέον την πρόσθετη απορία, καθώς ανώτατα στελέχη της έχουν θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις Υπηρεσίες του και είναι αδύνατον να τους διαφεύγει ότι τα Γραφεία Τύπου των Πρεσβειών, ούτε υπάγονταν, ούτε υπάγονται, ούτε εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.
  5. Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων στείρας αντιπολίτευσης από τη ΝΔ. Η ασκούμενη πολιτική θα συνεχιστεί με νηφαλιότητα, ηρεμία, και αποφασιστικότητα.

Σήμερα, η ιστοσελίδα liberal.gr φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλήθεια είναι ότι το ΑΠΕ αναμετέδωσε το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, το οποίο είχε στείλει αντίστοιχο, πανομοιότυπο πρωτοκολλημένο έγγραφο προς τον κ. Παππά, την κα Γεροβασίλη, τον κ. Κρέτσο αλλά και προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης». Το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα που εστάλη στην Αθήνα στις 17/10, με αριθμό πρωτοκόλλου 1203. lib1 Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το τηλεγράφημα αυτό αντικαταστάθηκε από νεότερο από τους ίδιους αποστολείς, προς τους ίδιους παραλήπτες, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, που όμως έχει διορθωθεί ως προς τις επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν, όπως ακριβώς έκανε και το ΑΠΕ. lib2 Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε χθες και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όπου και στηρίχθηκε η κ. Μπακογιάννη για την ερώτησή της. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκαν λανθασμένα τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα και ειδικότερα από την -καθ’ ύλην αρμόδια- εκεί υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπηρεσία φέρεται να έστειλε στην Αθήνα την πρώτη, λάθος ενημέρωση, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, και κατόπιν, νωρίς το απόγευμα, τη δεύτερη με τις σωστές δηλώσεις.