Η κυβέρνηση βγαίνει χαμένη από το πρώτο στάδιο της δικαστικής μάχης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με πλειοψηφία 16 υπέρ έναντι 9 κατά, ενδεχομένως να δρομολογεί σημαντικές και απρόβλεπτες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές δίδοντας τη δυνατότητα στο δικαστήριο να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Ολομέλεια που διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων, προχώρησε  στην εξέταση των πρώτων θεμάτων για τα μείζονα θέματα αντισυνταγματικότητας που έχουν τεθεί με τις προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα της πρωτοφανούς δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστή, δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση βλέποντας τις εξελίξεις έκανε μέσω του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση νέα απόπειρα για συγκρότηση του ΕΣΡ. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Χθες το βράδυ, μετά από μια πεντάωρη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάσισαν ότι θα προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή θα κρίνουν τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της μέσω διαρροών ανέφερε ότι «επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά ασφαλιστικών μέτρων. Συνεπώς η απόφαση για το παραδεκτό των προσφυγών δε σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας». Κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ακόμη: «Θα σημείωνα επίσης ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα».

Οι δικαστές καταγγέλουν επιχείρηση εκβιασμού

Η Ένωση  Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση για τη διαρροή στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες όπως η Αυγή, προσωπικών δεδομένων του δικαστή που συμμετέχει στην εν λόγω διάσκεψη και έκαναν λόγο για «προσπάθεια εκβιασμού», ενώ υπογραμμίζουν ότι  οι «δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη».

Ακόμη, οι δύο Ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης για το θέμα της  δημοσιοποίηση  στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή που συμμετέχει στην σημερινή διάσκεψη για της τηλεοπτικές άδειες.

Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των δύο εν λόγω Ενώσεων, έχει ως εξής:

«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η  ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου  κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από  αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου  στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.

Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής  παραγγελίας  του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως  δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την  πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

Οι πρόεδροι των Ενώσεων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, ως αναπληρώνων τον απουσιάζοντα Πρόεδρο Eιρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών».