Κρίσιμη εκτιμάται ότι θα είναι η αυριανή, δεύτερη, διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καλείται να κρίνει το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή όχι του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή πρώτη διάσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου πέντε ώρες και διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης, ο εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες κατά το πρώτο στάδιο και να μην προχωρήσει το δικαστήριο στην συζήτηση της ουσία της υπόθεσης.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί των δυο επίμαχων νομικών ζητημάτων τα οποία θεωρούνται κομβικά για την εξέλιξη της υπόθεσης ενώ αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν ακόμη ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας. Στη συνέχεια, θα κληθούν να ψηφίσουν και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κριθεί η εξέλιξη της συζήτησης. Αν δηλαδή ξεπεραστεί το θέμα του παραδεκτού και του εννόμου συμφέροντος των καναλιών μόνο τότε οι δικαστές θα εισέλθουν στα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση της διάσκεψης η οποία μπορεί να κινείται και σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της εισήγησης.

Εφόσον, η πλειοψηφία συμφωνήσει με τον εισηγητή τότε η υπόθεση θα κλείσει, και πλέον η τύχη της θα κριθεί στις 13 Ιανουαρίου όπου θα εκδικαστούν οι αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού, που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ενώ εκκρεμούν και άλλες δίκες (ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.) στο ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί και τρίτη διάσκεψη στην περίπτωση που η Ολομέλεια εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα αναβλήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω μη απαρτίας.