To exit Καλογρίτσα από τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών και ο τρόπος με τον οποίο έγινε φαίνεται ότι τελικά πήρε χαρακτήρα ικανοποίησης, ανακούφισης ή «δικαίωσης» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η κυβέρνηση από τη μία δηλώνει ικανοποιημένη από την πλευρά της, λέει ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται κανονικά, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει δικαιωμένη και τονίζει ότι είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας που βρέθηκε στη δίνη των media το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε μια μακροσκελή δήλωση όπου αναφέρεται σε ανθρωποφαγία, ζήτησε παράταση 48 ωρών για να πληρώσει, δεν την πήρε και αποχώρησε.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δηλώσεις, η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών έχει δρόμο μπροστά της, καθώς όχι μόνον από τα κανάλια που έμειναν εκτός της διαδικασίας αλλά και όσα παίρνουν άδειες εξετάζουν τη νομική αντεπίθεση.

Έτοιμος όχι μόνο να δώσει σε 2-3 μέρες περίπου 20 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση των 61,5 εκατ. ευρώ που χτύπησε την άδεια αλλά και να αποκτήσει είτε το Star είτε τον ALPHA εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης.

Μέσα σε λίγα λεπτά μετά την δήλωση – παραίτηση «Καλογρίτσα» ο κ. Σαββίδης έκανε μια εξαιρετικά αναλυτική δήλωση:

« Σε αυτά τα πλαίσια δηλώνω ότι ο πρώτος επιλαχών είμαι εγώ και είμαι έτοιμος να πληρώσω την πρώτη δόση.Αυτή η δήλωση μου είναι επίσημη και ταυτόχρονα θέλω να επαναλάβω το αίτημα μου προς τα κανάλια που δεν απέκτησαν άδεια, ότι εγώ είμαι έτοιμος να αποκτήσω τα κανάλια τους ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Εάν μας πληροφορήσουν ότι αποκτούμε αυτό το δικαίωμα, εντός 2-3 ημερών είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε την πρώτη δόση.Εγώ έκανα μια προκαταρτική πρόταση.

Σήμερα υποθέτω πια ότι έχω περισσότερες πιθανότητες να γίνω κάτοχος τηλεοπτικής άδειας και σε αυτά τα πλαίσια επαναλαμβάνω την πρόταση μου ότι είμαι έτοιμος να διαπραγματευθώ και με τον Alpha και το Star.

Αυτοί θα πρέπει να κάνουν περικοπές στους εργαζόμενους και εμείς να φτιάξουμε ένα νέο κανάλι. Νομίζω ότι εντός των 90 ημερών που έχουν οριστεί ως προθεσμία θα λύσουμε αυτό το θέμα. Απλώς θεωρώ ότι είναι πιο σωστό να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους που δούλευαν και θα μπορούσαν να δουλεύουν».

Ο Alpha πάντως μιλάει για δυο «εικονικές υποψηφιότητες» και ετοιμάζει νέο φάκελο για να δώσει νομική μάχη.

Ο νομικός σύμβουλος του καναλιού Πάνος Λαζαράτος παρακολούθησε τη Δευτέρα το οπτικό υλικό του διαγωνισμού στην ΓΓΕΕ και προέβη σε δυο νέες καταγγελίες που προτίθεται να εντάξει στον φάκελο προσφυγής στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κάμερα η οποία θα «παρακολουθούσε» το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονταν ο κ. Καλογρίτσας όταν διεκδικούσε ήταν σε τυφλό σημείο και δεν ήταν ευδιάκριτα τα πρόσωπα που έμπαιναν και έβγαιναν.

Κανένα πρόβλημα απαντούν οι νομικοί του Ν. Παππά

Η πλευρά του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας όχι μόνο υπερασπίζεται την εγκυρότητα και τη διαφάνεια του διαγωνισμού αλλά χαρακτηρίζει ως «όνειρα θερινής νυκτός» τις απόψεις νομικών και πολιτικών που τα αμφισβητούν.

«Δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση Καλογρίτσα» έλεγαν νομικοί κύκλοι του υπουργείου Επικρατείας.

« Αυτά προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη. Για τα υπόλοιπα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, καλό –για τους ίδιους- είναι κάποια στιγμή να ξυπνήσουν» σημείωναν.

Στην επικοινωνιακή διαχείριση του «φιάσκου Καλογρίτσα» από πλευράς κυβέρνησης μπήκε μπροστά ο Πάνος Καμμένος και προέκρινε ως επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα απέκλεισε τους «δήθεν κολλητούς».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η πενταμελής επιτροπή που έλεγξε το Πόθεν Εσχες Καλογρίτσα και άναψε το πράσινο φως να χριστεί υπερθεματιστής καλείται εντός των προσεχών πέντε ημερών να ελέγξει το Πόθεν Εσχες του Ιβάν Σαββίδη.

Αυτό είναι ένα από τα σημεία που αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο «να βάλουν τέλος στην φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια την Δημοκρατία».

« Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα.Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δυο εικονικές συμμετοχές;Όλοι αναρωτιούνται. Το νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ.

Το Μαξίμου απάντησε παραθέτοντας ότι η ΝΔ στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο για ευνομούμενη χώρα, τρόπο την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζει πως το Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη ( 65 εκατ.) και κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να επιστρέψει « 14,5 εκατ. ευρώ στον κ. Αλαφούζο, 24,6 εκατ. ευρώ στον κ. Μαρινάκη, 25,3 εκατ. ευρώ στον κ. Κυριακού, 3 εκατ. (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα».