Η ειδησεογραφική κάλυψη της ελληνικής κρίσης του 2015 δεν ήταν εμπεριστατωμένη και χαρακτηριζόταν από προσωπικές αξιολογήσεις των δημοσιογράφων των δύο δημόσιων γερμανικών δικτύων ARD και ZDF, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ σε έρευνά τους με τίτλο «Προκαλέστε τους Έλληνες», η οποία έγινε για λογαριασμό του προσκείμενου στο γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) ιδρύματος Otto-Brenner.

Το γερμανικό συνδικάτο, το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως με την Ελλάδα και έκανε μάλιστα ανάλογη έρευνα για τον γερμανικό Τύπο την περασμένη άνοιξη, δημοσίευσε σήμερα νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τα δύο δημόσια γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα την ελληνική κρίση το 2015 στις ειδήσεις και τις ειδικές εκπομπές τους. Ο Κιμ Οττο, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής οικονομικής δημοσιογραφίας και οι ειδικοί επιστήμονες Αντρέας Κέλερ και Κριστίν Μπάαρς επικρίνουν δριμύτατα το ARD και το ΖDF σε πολλά επίπεδα.

Το συμπέρασμά τους: H ειδησεογραφία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν ισορροπημένη, ήταν ελάχιστα εμπεριστατωμένη και οι δημοσιογράφοι ενσωμάτωναν δικές τους αξιολογήσεις. Επίσης, δίνονταν σπάνια ο λόγος στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με άλλους εμπλεκόμενους και επικρινόταν συχνά. Κατά την επιλογή αυθεντικών απόψεων και συνεντευξιαζομένων θα έπρεπε να υπάρχει ισορροπία και να συμπεριλαμβάνονται όλες οι πλευρές. «Αυτές οι απαιτήσεις ποιότητας εκπληρώνονταν μόνο μερικώς» κατά τον καθηγητή Κιμ Οττο.

Μόνο στο 10% των ειδήσεων για την ελληνική κρίση παρουσιαζόταν η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διπλάσιες ήταν οι φορές που παρουσιαζόταν η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. Εκτός τούτου, οι δημοσιογράφοι επέκριναν 10 φορές συχνότερα την ελληνική κυβέρνηση. Αρνητικά κρίθηκε η γερμανική μόνο δύο φορές. Επίσης συχνά αναμιγνύονταν η άποψη του δημοσιογράφου με την είδηση.

Γινόταν μόνο λόγος για μεταρρυθμίσεις χωρίς να αναφέρονται ποιες. Από τις 139 αναφέρθηκαν 53 από το ARD και 40 από το ZDF. Αντίθετα επικεντρώθηκαν στο Grexit ως σύμβολο τρόμου και χάους και με τον τρόπο αυτό το θέμα έγινε έκφραση ενός αρνητισμού.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είχε κριτική στάση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάλυπταν το θέμα και ένοιωθαν ότι δεν ενημερώνονται σωστά. Αυτή την άποψη διατυπώνουν οι ειδικοί επιστήμονες Αντρέας Κέλερ και Κριστίν Μπάαρς, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα.