Τις 50 ώρες αναμένεται να ξεπεράσει η μαραθώνια διαδικασία του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παρόντες είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Θοδωρής Κυριακού και ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ απουσιάζουν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος και Κοντομηνάς.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών έφτασαν με βαλίτσες λίγο πριν τις 9 το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο δρόμος μπροστά από το κτίριο στην Καλλιθέα παραμένει αποκλεισμένος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες παραμένουν σε συγκεκριμένους χώρους ενώ δεν τους επιτρέπεται η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών.

Στην αίθουσα των υποψηφίων βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις. Από την ώρα που μπήκε στο δωμάτιο ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας, δεν μπορεί να επικοινωνεί με κανέναν εντός ή εκτός του κτιρίου, ενώ και στην τουαλέτα πηγαίνει συνοδεία αστυνομικού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί γύρω στις πέντε το απόγευμα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο κατά πόσον θα διαρρεύσουν πληροφορίες για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα έχει κατοχυρώσει τηλεοπτική άδεια.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση με την υποβολή έγγραφων και σφραγισμένων προσφορών από τους δύο υποψηφίους που θα επικρατήσουν στην πρώτη φάση.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι για 4 τηλεοπτικές άδειες:

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Μυστήριο με ασθενοφόρο στο κτίριο της ΓΓΕΕ

Συζητήσεις προκάλεσε νωρίτερα το μεσημέρι ένα ασθενοφόρο που έκανε την εμφάνισή του το πρωί της Τρίτης μπροστά στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Το ίδιο ασθενοφόρο βρέθηκε και πάλι στο σημείο λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι προκειμένου να παραλάβει ένα άτομο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μεταφορά στον χώρο του διαγωνισμού μιας γυναίκας, μέλους της επιτροπής που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, αλλά δεν μπορούσε να απέχει από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά από και προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας ενημέρωσης με ασθενοφόρο.