Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος για τις πρόσφατες δηλώσεις του Νότη Σφακιανάκη για τους πρόσφυγες, τους οποίους χαρακτήρισε «ριψάσπιδες που βιάζουν την πατρίδα μας». Περίπου δύο μήνες μετά την επίμαχη συνέντευξη του τραγουδιστή στο ΡΙΚ, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας του καταλογίζει «κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις» και «ρητορική μίσους».

Ο Νότης προκάλεσε σάλο με τα λεγόμενά του, μιλώντας, τον Μάρτιο, στην εκπομπή «Τετ-Α-Τετ». Μάλιστα, το θέμα έφτασε μέχρι την κυπριακή Βουλή, ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας δέχθηκε «βροχή» παραπόνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Επιτροπή, αποφάσισε ότι «η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη  να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους». Όπως προσθέτει, «αυτή η ρητορική μίσους ήταν αντίθετη, όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί ελευθερίας της έκφρασης, η Επιτροπή σημειώνει πως «τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους», ενώ κάνει εύφημη μνεία του γεγονότος ότι ο παρουσιαστής, Τάσος Τρύφωνος, «τουλάχιστον προσπάθησε να σταματήσει, πλην ανεπιτυχώς, τη ρατσιστική ρητορική του φιλοξενούμενού του και υπέδειξε ότι οι τηλεπαρουσιαστές οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τη θέση τους από ανάλογες τοποθετήσεις».