Πλήθος κόσμου προσήλθε στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων για να αποχαιρετίσει τον συγγενή, φίλο, συνάδελφο, σύντροφο, δημοσιογράφο, Γιώργο Αναδρανιστάκη που, στα μόλις 48 χρόνια του, έφυγε από τη ζωή, αναπάντεχα, την Κυριακή στις 06:30 το πρωί, έπειτα από ρήξη ανευρύσματος.

Μεταξύ εκείνων που είπαν το τελευταίο αντίο στον Γιώργο, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοί του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα, καθώς επίσης και πλήθος μελών και βουλευτών της κυβέρνησης και στελεχών του κόμματος, ενεργό και δραστήριο μέλος του οποίου υπήρξε ο Γιώργος Αναδρανιστάκης, από την εποχή του Συνασπισμού και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Αναδρανιστάκης αφήνει πίσω του την αγαπημένη σύντροφό του Μάρσια και τον μικρό τους Στέλιο, και την αγαπημένη μητέρα του, την κυρία Παναγιώτα.

Για τον ιδιαίτερο άνθρωπο Γιώργο Αναδρανιστάκη μίλησαν σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στους επικήδειους που εκφώνησαν, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας «Η Αυγή» Δημήτρης Στούμπος (εκ μέρους των συναδέλφων του στην εφημερίδα) και ο σκιτσογράφος της Αυγής και ραδιοφωνικός παραγωγός του ρ/σ Στο Κόκκινο Βαγγέλης Χερουβείμ (εκ μέρους των συναδέλφων του στο ραδιόφωνο), οι οποίοι συνδέονταν μαζί του με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδελφικότητας επί δεκαετίες.

Οι επικήδειοι

Για την «υποδειγματική ευσυνειδησία και εντιμότητα», την ευρυμάθεια του Γ. Αναδρανιστάκη και τη μεγάλη αγάπη του που ήταν ο Πολιτισμός, μίλησε ο Νίκος Φίλης, παρατηρώντας ότι ο Γιώργος ήταν αριστερός μέσα στο χιούμορ, μέσα στη ζωή. Επισημαίνοντας τη διαφορετική αντίληψη και προσέγγισή του για τα πράγματα, μέσα από τον πολιτισμό και τον αριστερό προσδιορισμό του, ο Ν. Φίλης παρατήρησε ότι και στο οικονομικό ρεπορτάζ (σ.σ. το οποίο κάλυπτε στην Αυγή) ο Γ. Αναδρανιστάκης αναζητούσε μέσα από τους αριθμούς μια διαφορετική προοπτική.

«Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο της γνώσης, της δράσης, του ευθύβολου χιούμορ. Έναν νέο αγχωμένο όχι μόνον, ούτε κυρίως με την αβάσταχτη καθημερινότητα που ζούμε μέσα στις συνθήκες της κρίσης, αλλά αγχωμένο για να προλάβει αυτά για τα οποία, με εμπιστοσύνη στις ιδέες της αριστεράς, ονειρευόταν και έβλεπε άλλοτε να έρχονται και άλλοτε να ξεμακραίνουν», είπε. Τονίζοντας το εύρος της μόρφωσης και των ενδιαφερόντων του, ο Ν. Φίλης (σ.σ. που διετέλεσε διευθυντής της Αυγής) υπογράμμισε ότι η εφημερίδα ευτύχησε ανά τις δεκαετίες να έχει χρονογράφους όπως τον Κώστα Βάρναλη, τον Απόστολο Σπήλιο, τον Ασημάκη Γιαλαμά και τον Γιώργο Αναδρανιστάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, ενόσω εργαζόταν στο Κόκκινο, αρθρογραφούσε συστηματικά στην Αυγή.

«Δεν είναι αυθάδεια η σύγκριση», είπε ο Ν. Φίλης. «Κάθε εποχή έχει τους γραφιάδες της, τους γραμματικούς της», συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, με κοφτερό χιούμορ, που δεν χαριζόταν. Επισήμανε ότι «γι αυτό και υπέστη την μνησίκακη επίθεση, τις δικαστικές διώξεις, τις ειρωνείες ισχυρών παραγόντων που ο Αναδρανιστάκης στηλίτευσε τη συμπεριφορά τους ή, ακριβέστερα, τους διακωμώδησε», συμπληρώνοντας ότι «δεν καταδέχθηκε την εύκολη προσωπική επίθεση για την επίθεση» και πως «σκιαγράφησε φιγούρες, που σηματοδοτούσαν τη λυσσασμένη επίθεση των κονδυλοφόρων του συστήματος απέναντι στο ανερχόμενο κύμα της λαϊκής αντίστασης και τη λαϊκή αξίωση για τη δημοκρατική ανατροπή». Ο Ν. Φίλης σχολίασε ότι αν είχε βάλει νερό στο κρασί του ο Γ. Αναδρανιστάκης θα μπορούσε να είχε κάνει «καριέρα» και να αμείβεται πλουσιοπάροχα, αλλά ούτε που το σκέφτηκε. Επέλεξε, είπε ο Ν. Φίλης, «να ανδρωθεί πνευματικά-επαγγελματικά μέσα στον αντιφατικό χώρο της αριστεράς – ότε μάλιστα, που αν και μικρή, ήταν ανήσυχη και απαιτητική».

Στο χιούμορ, την ευρυμάθεια, τον οξύ και ευθύβολο λόγο τού Γ. Αναδρανιστάκη επικέντρωσε ο Δημήτρης Στούμπος, ο οποίος έκανε λόγο για «αποχαιρετισμό, αλλά χωρίς κατάθεση όπλων», διότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Η αναφορά αυτή του Δ. Στούμπου αποτελούσε παραπομπή στον τίτλο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» του τελευταίου άρθρου του Γ. Αναδρανιστάκη στη στήλη του «Στον αφρό» στην Αυγή, με το οποίο αποχαιρετούσε προ περίπου δύο μηνών τη στήλη του. «Ο παρολίγον θεολόγος (σ.σ. ο Γ. Αναδρανιστάκης σπούδασε αρχικά στη Νομική και εν συνεχεία στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, δίχως να τις ολοκληρώσει) είχε μαζί του την αγάπη για τον άνθρωπο», τόνισε ο Δ. Στούμπος και αναφερόμενος σε άγνωστες πτυχές της ζωής του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ως νεαρός είχε ασχοληθεί με το μπουζούκι και ήταν… παρ’ ολίγον δεξιοτέχνης. Αναφέρθηκε ακόμα σε ένα από τα δεκάδες χαρακτηριστικά χιουμοριστικά περιστατικά στα οποία ήταν πρωταγωνιστής ο Γ. Αναδρανιστάκης, όταν είχε παραγγείλει κάποιος στη δουλειά έναν φραπέ αλλά το ποτήρι μύριζε… ψάρι. «Μα αυτό είναι “φρεντοτσίρο”», είχε πει, «εξοντώνοντας μας όλους», θυμήθηκε ο Δ. Στούμπος. «Διακωμωδούσε τα ζόρικα», συνέχισε και εκθείασε την έντιμη και αποτελεσματική δουλειά του όταν το 2008 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στο Κόκκινο («δεν θύμιζε σε τίποτα έναν στεγνό διευθυντή»), βάζοντας τη σφραγίδα του στον σταθμό σε μια περίοδο γεμάτη εξελίξεις και απαιτητική δουλειά, την περίοδο των γεγονότων του 2008.

«Πρώτη φορά μας κάνεις να κλαίμε, όχι απ’ τα γέλια», είπε ο Βαγγέλης Χερουβείμ. Περιγράφοντας τον χαρακτήρα και την ποιότητα του ως άνθρωπος, παρέπεμψε στον στίχο των Γ. Ρίτσου-Ναζίμ Χικμέτ: |Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, πώς θα γενούν τα σκοτάδια λάμψη;|, για να επισημάνει ότι ο Γ. Αναδρανιστάκης δεν άφηνε τους άλλους να καούν για να γενούν τα σκοτάδια λάμψη, δηλαδή δεν κλώτσαγε ποτέ την ευθύνη. Πολλαπλασιαστή στις χαρές και διαιρέτη αχθοφόρο στα λυπηρά, τον χαρακτήρισε. «Θεολόγος χιουμορίστας», «βιοπαλαιστής του αστείου», «πολιτικό κτήνος αυτοδημιούργητο», «αριστερός αυτοδημιούργητος», «ευρυμάθεια χωρίς όρια, χωρίς πόζες», υπογράμμισε.

Πλήθος συγγενών, φίλων, συναδέλφων, συντρόφων

Το «ύστατο χαίρε» στον Γιώργο Αναδρανιστάκη είπαν συγγενείς και δεκάδες φίλοι, συνάδελφοι και σύντροφοί του. Πέραν του κ. Τσίπρα, παραβρέθηκαν στην τελετή για να τον αποχαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως, μεταξύ άλλων, η Αννέτα Καββαδία, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Χρήστος, Μαντάς, ο Χρήστος Καραγιαννίδης. Επίσης, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο γγ της Βουλής Κώστας Αθανασίου. Επιπλέον, από το κόμμα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας και μέλη της ΚΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, καθώς επίσης και πολλά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Ακόμη, ο πρώην γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης και η πρώην βουλευτής του κόμματος Μαρία Κανελλοπούλου.

Εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Αναδρανιστάκη ήταν, επίσης, ο διευθυντής της Αυγής Κωστής Νικολακάκος, και η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, ο διευθυντής του Κόκκινου Κώστας Αρβανίτης, και οι συνάδελφοι και φίλοι του Γιώργου από τα Μέσα στα οποία εργάστηκε. Επιπλέον, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Αναδρανιστάκης γεννήθηκε το 1967 στη Νίκαια Αττικής. Μετά την αποφοίτησή του από το Β’ Λύκειο Πετρούπολης, συνέχισε τις σπουδές του, αρχικά στη Νομική και εν συνεχεία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίχως όμως να τις ολοκληρώσει.

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία αρχικά ως συνεργάτης της εφημερίδας «Εποχή» και των περιοδικών «Πολίτης», «Αντί», «Μετρό» και «Άλφα». Από το 1993 άρχισε η συνεργασία του με την εφημερίδα «Η Αυγή», ενώ από το 1999 διαπιστεύτηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Διατέλεσε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της και μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας μέχρι το τέλος. Την περίοδο εκείνη, επίσης, εργαζόταν ως ανταποκριτής στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» και συμμετείχε στις συντακτικές ομάδες των περιοδικών «Οικοτοπία» και «Ενέδρα», την εφημερίδα της Νεολαίας του Συνασπισμού. Από το 2008 μετακόμισε στον 105,5 στο Κόκκινο, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του σταθμού και στη συνέχεια ως παραγωγός του. Παράλληλα παρέμεινε αρθρογράφος της «Αυγής» με την καθημερινή δημοφιλή στήλη «Εκλογομαγειρέματα|, όπως ονομαζόταν το πρώτο διάστημα, και εν συνεχεία με τη στήλη του «Στον αφρό», όπως παρέμεινε μέχρι πριν από δύο μήνες.