Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήγαγε στη Βουλή το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση, με την ψήφισή του να γίνεται το ερχόμενο Σάββατο από την Ολομέλεια.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση αναμένονται τεκτονικές αλλαγές και μετακινήσεις στο ραδιοτηλεοπτικό χάρτη της χώρας, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν και σε σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία από τη δημοπράτηση των αδειών.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου που προγραμματίστηκε να ξεκινήσεις σήμερα από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία και θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου, διότι την Παρασκευή θα απουσιάζουν από τη Βουλή η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού θα βρίσκονται στη Μαδρίτη για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πάντως, η εφαρμογή των όσων αναφέρει το νομοσχέδιο ακόμα και μετά την ψήφισή του δεν αναμένεται να είναι ρόδινη, καθώς δεδομένη είναι η αντίθεση των καναλαρχών με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) να αμφισβητεί τη λογική του αλλά και τη νομιμότητά του ως προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, γεγονός που ουσιαστικά προεξοφλεί μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

«Με το παρόν σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται μια ουσιαστική παρέμβαση στον χώρο των ψηφιακών δικτύων και τηλεπικοινωνιών με στόχο αφενός μεν την διασφάλιση της παροχής δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής στο σύνολο της επικράτειας, αφετέρου δε την διασφάλιση των ρυθμιστικών συνθηκών εκείνων που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει με τον πλέον διαφανή, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, το πήρε το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 8 εκ. ευρώ για τα κανάλια ενημερωτικού χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας, ελάχιστο προσωπικό 400 εργαζομένων, ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου καθώς και φορολογική και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων.

Με το νομοσχέδιο αυτό θα επέλθει η ρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης για κανάλια πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι βάζει σε τάξη ένας αχανές και θολό για πολλά συναπτά έτη τοπίο.

Ο αριθμός των αδειών θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση από τον υπουργό επικρατείας ενώ την προκήρυξη του διαγωνισμού θα κάνει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα, δε, με χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ο αριθμός των αδειών αυτών θα είναι «μικρός», ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις, γεγονός που προμηνύει «πόλεμο» καθώς τα υπάρχοντα πανελλαδικά κανάλια είναι πέντε (MEGA, STAR, Alpha, ANT1 και ΣΚΑΙ).

Οι άδειες των καναλιών θα είναι είτε εθνικής, είτε περιφερειακής εμβέλειας και θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου

• Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο

• Εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα

Το ελάχιστο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλουν οι μέτοχοι θα είναι:

• 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με γενικό περιεχόμενο

• 5.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού – θεματικού περιεχομένου

• 2.000.000 ευρώ για κανάλια με μη ενημερωτικό περιεχόμενο

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.

Αυστηρές είναι οι προδιαγραφές και για τα όρια του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο θέτει ως ελάχιστα όρια τα εξής:

• 400 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου
• 200 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά θεματικού περιεχομένου
• 50 εργαζόμενοι για κανάλια μη ενημερωτικού χαρακτήρα
• 20 εργαζόμενοι για μη ενημερωτικά κανάλια

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαφάνειας, προβλέπεται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, ενώ θα απαιτείται φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα των μετόχων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται ομαλά.

Στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί θα έχουν δικαίωμα να μετάσχουν ανώνυμες εταιρίες, κοινοπραξίες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη για την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ, που θα είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου και θα σπάει το ιδιωτικό μονοπώλιο της Digea.