O διακεκριμένος τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν, γνωστός για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, δέχτηκε επίθεση αργά χθες μετά τα μεσάνυχτα από αγνώστους έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο εργοδότης του.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet και παρουσιαστής εκπομπής στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk παρακολουθείτο μέχρι να φθάσει στο σπίτι του από τον τηλεοπτικό σταθμό από τέσσερις άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν σε μαύρο αυτοκίνητο, πριν δεχτεί επίθεση κοντά στο σπίτι του, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Νισάντασι, γράφει η εφημερίδα Hurriyet, επισημαίνοντας μια νέα ένδειξη επιδείνωσης των συνθηκών για τα μέσα ενημέρωσης επί προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βλέπουμε ότι ήταν μια οργανωμένη, σχεδιασμένη επίθεση», αναφέρει στη Hurriyet Daily News ο διευθυντής της Σεντάτ Εργκίν.

Ο ένας από τους δράστες κράτησε τον σωματοφύλακά του Χακάν, ενώ οι άλλοι τρεις ξυλοκόπησαν τον Χακάν, πριν τραπούν σε φυγή. Ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη και πλευρά απ’ όπου σήμερα το πρωί πήρε εξιτήριο. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους τα κίνητρα των οποίων παραμένουν άγνωστα.

Η επίθεση σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας από τούρκους εισαγγελείς για «τρομοκρατική προπαγάνδα» εναντίον του ομίλου Dogan Media Group, όπου ανήκει η εφημερίδα και το CNN-Turk. Οι επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων έχουν ενταθεί σε μία περίοδο όπου η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τη βία από κούρδους μαχητές στη νοτιοανατολική χώρα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου καταγγέλλουν συχνά την κυβέρνηση της Άγκυρας για τις επιθέσεις που ασκεί στον Τύπο.

Ο Χακάν είχε δεχτεί πρόσφατα απειλές από αρθρογράφους φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης για την κριτική του κατά της κυβέρνησης και είχε ήδη ζητήσει αστυνομική προστασία.

Ο Τζεμ Κιουτσούκ, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Star, τον είχε απειλήσει ότι θα τον «συντρίψει σαν σκουλήκι». Δύο επιθέσεις έχουν σημειωθεί από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές στα γραφεία της Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη που κατηγορούσαν την εφημερίδα ότι παραποιεί τις δηλώσεις του Ερντογάν και ότι συμπαθεί την εκτός νόμου οργάνωση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η Hurriyet συγκαταλέγεται στις λίγες εφημερίδες της χώρας που επικρίνει τον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν μετά την απώλεια της πλειοψηφίας για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και τις ανεπιτυχείς συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκ νέου πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Σε μια πρώτη αντίδραση υψηλόβαθμο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατήγγειλε την επίθεση. “Η Τουρκία είναι μια δημοκρατία, υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν εγκρίνουμε ούτε αποδεχόμαστε την επίθεση αυτή”, δήλωσε ο Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν.

Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2003, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει στραφεί επανειλημμένα κατά του ομίλου Dogan Media.