Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η πρόσφατη παραίτησή του, οι εκλογικές αναμετρήσεις του τελευταίου χρόνου αλλά και η απόφαση υπογραφής του τρίτου μνημονίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της σάτιρας του Βρετανού κωμικού, John Oliver, στο πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής του «Last Week Tonight».

«Ας πάμε στην Ελλάδα την πατρίδα μερικών ιδιοφυιών, όπως ο Σωκράτη, ο Αριστοτέλη και αυτός ο τύπος στη Μύκονο με το στρινγκ. Ήταν μια τρελή χρονιά για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο υποσχόμενος ότι θα βάλει τέλος στα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες αποφάσισε να τα παρατείνει, πράγμα απαράδεκτο. Μέχρι και ο ίδιος προσπάθησε να πάρει μια απόσταση από την απόφαση την ώρα που ανακοίνωνε τα μέτρα στο κοινοβούλιο», εξηγεί ο παρουσιαστής του «Last Week Tonight».

Στη συνέχεια προβάλλει απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσίπρας παραδεχόταν πως τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά πρέπει να ψηφιστούν. «Εγώ να παραδεχτώ ότι τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και δεν συμφωνώ με αυτά, δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και το λέω ανοιχτά, ωστόσο λέω ότι πρέπει να τα εφαρμόσουμε» είναι τα ακριβή λόγια του κ. Τσίπρα κι εκείνα του παρουσιαστή που ακολουθούν ιδιαιτέρως καυστικά για την αμφιλεγόμενη δήλωση φτάνουν να παρομοιάσουν τον έλληνα πρωθυπουργό με τον αμερικανό πρόεδρο Roosevelt.

Αυτή δεν είναι μια εμπνευσμένη ομιλία, φαίνεται δεν άκουσες αυτή του Franklin D. Roosevelt για μια νέα συμφωνία που είπε ‘Κοιτάξτε, θα πετύχει κάτι τέτοιο; Ποιος ξέρει; Ίσως όχι, αλλά είναι καλύτερο από μένα κάνοντας την ανάγκη μου στην τουαλέτα, ήταν η μόνη μου ιδέα επομένως το κάνουμε. Θα το κάνουμε τώρα’ κατέληξε ο Oliver.

Στη συνέχεια ο παρουσιαστής επισημαίνει πως «εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Τσίπρας χάνει την υποστήριξη, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα» Γι αυτό όπως διευκρινίζει «την Πέμπτη έκανε μια ανακοίνωση- έκπληξη: Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ισχυριζόμενος πως είναι ηθικό του καθήκον να επιτρέψει στον λαό να κρίνει την σύντομη περίοδο της διακυβέρνησης του».

Η σάτιρα καθώς και η κριτική κορυφώνεται ακριβώς μετά όταν ο παρουσιαστής αναφέρει εμφατικά «Επομένως, και άλλες εκλογές! Μα μόλις είχατε κάνει τον Ιανουάριο. Κυβερνάτε μια χώρα κ. Τσίπρα, δεν κάνετε την επόμενη σεζόν στο The Voice. Το να παραιτηθείς 7 μήνες μετά την εκλογή σου ίσως είναι ένα σημάδι αδυναμίας.  Ωστόσο κάποιοι διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια κατανοητή πολιτική κίνηση» συνεχίζει προβάλλοντας το ρεπορτάζ του al jazeera που αναφέρει: «Ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να απευθυνθεί στον λαό σε μια προσπάθεια να “φιμώσει” όσους προβάλλουν αντίσταση και να ανανεώσει τα μέτρα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει. Θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον εκλέξει  προτού γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες από τα νέα μέτρα του μνημόνιο».

Τέλος, αναγνωρίζοντας την ιδιοφυΐα του Αλέξη Τσίπρα λέει: «Αυτό είναι λαμπρό, ζητά να επανεκλέγει τώρα ώστε οι ψηφοφόροι να “κολλήσουν” μαζί σου έως ότου καταλάβουν ποσό απαίσιες έκανες τις ζωές τους», ενώ, παρομοιάζει την προσπάθειά του αυτή με την πρόταση γάμου του Τομ Κρουζ στην Κείτι Χόλμς: «Συγχαρητήρια Τσίπρα, μόλις δημιούργησες το εκλογικό ισοδύναμο με την πρόταση γάμου του Τομ Κρούζ “-Θα με παντρευτείς; -Ναι. -Τέλεια, τώρα που θα είμαστε μαζί για πάντα ας συζητήσουμε πόσο κοστίζει να καλέσουμε ένα πνεύμα αρχαίου εξωγήινου, που σκοτώθηκε πριν από 75 εκατ. χρόνια από τον δικτάτορα του γαλαξία. Είπες ναι”», καταλήγει αστειευόμενος ο εκκεντρικός παρουσιαστής.