Έναν δημόσιο, ανοιχτό διάλογο σε υψηλούς τόνους προκάλεσε μια δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης όταν κάλεσε τους Γερμανούς τηλεθεατές να αντισταθούν στους ρατσιστές που υποκινούν τη βία εναντίον των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα.

Εκτιμάται ότι μόνο φέτος θα φτάσουν στη Γερμανία 450.000 πρόσφυγες, από 200.000 πέρσι, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Οι αρχές καθώς και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να τους στεγάσουν όλους.

Τα σχόλια της Άνια Ρέσκε, παρουσιάστριας του καναλιού ARD, η οποία κάλεσε τους Γερμανούς να αντισταθούν σε όσους επικρίνουν την επίσημη, φιλόξενη στάση του Βερολίνου απέναντι στους πρόσφυγες, προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες αλλά και ένα κύμα συμπαράστασης σε μια χώρα που στοιχειώνεται ακόμη και σήμερα από τις διώξεις των Ναζί σε βάρος των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων.

«Αυτοί που σπέρνουν το μίσος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η κοινωνία δεν θα το ανεχθεί άλλο» είπε η Ρέσκε αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχεται κυρίως μέσω του διαδικτύου η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των προσφύγων. «Σχόλια του είδους ‘τα βρομερά σκουλήκια θα έπρεπε να πνιγούν στη θάλασσα’ βρίσκουν θετική ανταπόκριση από τους χρήστες» του Ίντερνετ, πρόσθεσε.

Η Ρέσκε εμφανίστηκε θορυβημένη από το γεγονός ότι τέτοιου είδους ρατσιστικά σχόλια συχνά υπογράφονται με το πραγματικό όνομα του χρήστη, μια ένδειξη ότι αυξάνεται η κοινωνική αποδοχή τους.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι δηλώσεις της σχολιάστηκαν από περισσότερους από 20.000 χρήστες. Μολονότι πολλοί την υποστήριξαν, κάποιοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. «Είναι όλα ψέματα, δεν ξέρεις τι σου γίνεται» έγραψε ένας «Καπούλκου Αλμπάι» για να πάρει την απάντηση από έναν άλλο χρήστη: «Πες μου έναν λόγο για τον οποίο αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί υποκίνηση ρατσιστικού μίσους». Η Ρέσκε τόνισε ότι η ίδια πιστεύει πως οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και αυτό ήταν καταφανές σήμερα στο Βερολίνο όπου δεκάδες εθελοντές έσπευσαν να βρουν νερό, φαγητό και καταλύματα για τους πρόσφυγες. Στο Αμβούργο κινητοποιήθηκε για πρώτη φορά ο στρατός, στήνοντας καταυλισμούς για να φιλοξενηθούν οι περίπου 300 άνθρωποι που καταφθάνουν καθημερινά στην πόλη.

Η Μαράικε Γκάιλινγκ του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Καλωσήρθατε Πρόσφυγες» τόνισε ότι οι δηλώσεις της Ρέσκε έγιναν την κατάλληλη στιγμή γιατί η κατάσταση χειροτερεύει. «Δεχόμαστε περισσότερες προκλήσεις από τους νεοναζί. Λένε ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι εγκληματίες», σχολίασε.